Saturday, February 15, 2014

Bread Pudding Roti bersama Sos Kastardnya weh....

Assalamualaikum all...

so camne hari sabtu anda...??? hope happy sokmo deh...

macam yang dijanjikan kali ni kita nak share resepi Bread Pudding hehehehe....

tapi macam biasalah amaran kita ialah ini adalah resepi sukahati...so sukahatilah korang nak tambah ape2 utk lebih ummpppsss....hehehehe jom...



Bread Pudding

BAHAN A

Roti - Sapu butter kedua2 belah setiap keping - ikut tebal mana nak bread pudding tu dan carik2 roti besar2
Kismis - Ikut suka nak banyak mano...
Kepingan badam - Bakar sekejap utk rangup...
Coklat ikut suka.. - kalau kita cadbury tu kasi potong kecik2 then tabur sekali ngan kismis... creativity

panaskan oven korang 180 darjah

BAHAN B

2 Cawan Susu UHT - kita pakai low fat
4 Sb Gula - nak sihat ganti ngan madu okies..
2 Biji Telur
2 Sb mentega yang dicairkan dulu
Sedikit esen vanilla

nota : just satukan semua bahan b dalam satu bekas untuk dipukul pakai whisker je sampai rata okies....




ok caranya senang je...

1 : sapukan mentega pada bekas yg nak digunakan tu...
2: susun kepingan roti tadi then ikut turutan ni - Roti - kismis - coklat - bancuhan susu tadi sampai habis.....dah habis atas sekali tu kasi tabur kismis jugak tau tutup ngan kacang tadi....
3 : oven dah 5minit panas masukkan bekas yg ada roti tadi selama 30min atau sampai masak....

nota : masa sapu marjerin pada roti xyah tebal² ....biasa2 je...okies..whisker xde..gunakanlah ape je yg ado..garfu pon boleh dek non..hehehehe




sementara kita nak bakar adunan tadi tu moh kita buat sos kastard ek...sluurpppp

SOS KASTARD

1 tin susu cair
1/2 tin air
2 SB gula
2SB tepung kastard

masak je semua bahan diatas api yg kecil...jangan biar plak benda tu dalam periuk..nanti berketul..so make sure sos xketui2 na...kacau ja...senaman tangan tu...masak sampaiiiiiiii kuah memekat...bila dah bluppp...bluppppp menggelegak api sudah boleh tutup..yeay...



bila bread pudding dah siap..sejukkan..makan dengan yg tersayang....ohw asyikkkk...hehehehe



ok korang selamat mencuba naaa...muahhhh







Friday, February 14, 2014

Ayam Masak Phat Phet

Assalamualaikum and Salam Jumaat Yang Mulia pada semua...


hehehehe....korang pernah dengar tak ayam masak Phat Phet ??? masakan Thailand..ala-ala rendang kita tapi tanpa santan dan kerisik...hasilnya...sehingga menjilat pingganlah..hahahah amacam ayat..??

jom nak share resepinya..hehehehe....yelah bosan gak asal ayam je..kari..masak lemak...goreng 

garing..sambal ayam...ni kita tukau sikit je...ubah citarasa...setakat ni kanda dah mark resepi ni as his 

peberet...habislah aku..hahahaha...tapi ni amaran dari gua...ni gua main campak2..main agak2...belasahlah 

kiranya...jom



Ayam Phat Phet 

1/2 Ayam - nak potong kecik2 or not terpulanglah ikut citarasa...bersihkan dan letak tepi dulu


A

6 biji Bawang Merah 

5 ulas Bawang Putih

1 inci Halia

1 inci Lengkuas

1 inci Kunyit Hidup

1@ 2 Serai 

Beberapa tangkai Cili Padi ikut kepedasan korang  - Semua bahan ni korang blend sampai jadi macam pes


B

1 Keping Asam Keping

5-10 keping Daun Limau Purut ( Carik-carikkan)

Garam

Gula

Minyak jangan dilupakan...hehehehe


C

1 Lobak Merah potonglah ikut suka pon...hehehehe...tapi potong besar dan tebal tau...

Beberapa Kacang Buncis..Kacang Panjang pon boleh... potong serong okies..

1 Cili Hijau & Merah pon potong serong okies... (masa ni stok cili hijau xdek)

*nota : nak masukkan sayur apepon boleh..ikut suka koranglah...asalkan sesuai...








okies..bahan semua dah sedia noh...

1 - Panaskanlah kuali korang tu.....pastu bubuh minyak sikit..agak2lah..

2 - Tumis Pes A tadi tu sampai garing noh...jangan hangus plak...

3 - Pes dah garing..mu masukkan ayam tadi deh...




4 - aku buh air sikit...sebab nak masak lama sikitkan kasi uuummmmpppp....so bila dah masuk ayam tu 

      biarkan je sampai macam dah agak kering sikit...

5 - Masukkan garam dan gula jangan lupa...gua memang tak pakai mak aji..hehehe..kacau rata

6 - Dah rata masukkan sayuq-sayuq tadi....kasi gaul rata...

7 - Last sekali kasi masuk itu asam keping dengan daun limau tadi....kacau rata dan biar sat na...kasi 

      masak...

8 - So siap dah...Tadaaaaa....



inilah hasilnya.....


so makan dengan nasi panas-panas sedap woooo....kalau kau suka berkuah xyah kering sangat....kalau kau suka kering..so masaklah sampai kuah dia kering...terangkat...sebab kanda suka berkuah so gua biar berkuah sikit...hehehehe

ok korang selamat mencuba ek..selamat main masak-masak...muahhahahahahaha



Thursday, February 13, 2014

Bila tekak teringin...

Assalamualaikum korang

fuhhh...cuaca sekarang MasyaAllah panas...tapi yelah takkan nak sejuk je sepanjang masa...sesekali Allah SWT bagi kita panas berbahang....amacam..??

kebelakangan ni tekak asyik nak makan pasta...nak makan macaroni...taknak kalah gitu...so last weekend merajinkan diriku untuk memasak mereka..hahaha..semangat punya pasal..pergi beli groceries semua untuk masak pasta...nyummmm.....

so terjadilah masakanku yang dimakan oleh diri sendiri sebab last weekend kanda xdek..haahaha...nampak tak permainan dia...


carbonara macaroni


bread pudding



sphagetti carbonara * ni ada orang request*



macaroni pedas mengancam....


resepi ek...main campak je..tapi kita akan buat entry demi entry untuk setiap resepi okeh..lalalala

doakan ku rajin update entry...

ok sekian...lapar plak bila mengarang ni...

xoxo
iva