Friday, February 14, 2014

Ayam Masak Phat Phet

Assalamualaikum and Salam Jumaat Yang Mulia pada semua...


hehehehe....korang pernah dengar tak ayam masak Phat Phet ??? masakan Thailand..ala-ala rendang kita tapi tanpa santan dan kerisik...hasilnya...sehingga menjilat pingganlah..hahahah amacam ayat..??

jom nak share resepinya..hehehehe....yelah bosan gak asal ayam je..kari..masak lemak...goreng 

garing..sambal ayam...ni kita tukau sikit je...ubah citarasa...setakat ni kanda dah mark resepi ni as his 

peberet...habislah aku..hahahaha...tapi ni amaran dari gua...ni gua main campak2..main agak2...belasahlah 

kiranya...jom



Ayam Phat Phet 

1/2 Ayam - nak potong kecik2 or not terpulanglah ikut citarasa...bersihkan dan letak tepi dulu


A

6 biji Bawang Merah 

5 ulas Bawang Putih

1 inci Halia

1 inci Lengkuas

1 inci Kunyit Hidup

1@ 2 Serai 

Beberapa tangkai Cili Padi ikut kepedasan korang  - Semua bahan ni korang blend sampai jadi macam pes


B

1 Keping Asam Keping

5-10 keping Daun Limau Purut ( Carik-carikkan)

Garam

Gula

Minyak jangan dilupakan...hehehehe


C

1 Lobak Merah potonglah ikut suka pon...hehehehe...tapi potong besar dan tebal tau...

Beberapa Kacang Buncis..Kacang Panjang pon boleh... potong serong okies..

1 Cili Hijau & Merah pon potong serong okies... (masa ni stok cili hijau xdek)

*nota : nak masukkan sayur apepon boleh..ikut suka koranglah...asalkan sesuai...








okies..bahan semua dah sedia noh...

1 - Panaskanlah kuali korang tu.....pastu bubuh minyak sikit..agak2lah..

2 - Tumis Pes A tadi tu sampai garing noh...jangan hangus plak...

3 - Pes dah garing..mu masukkan ayam tadi deh...




4 - aku buh air sikit...sebab nak masak lama sikitkan kasi uuummmmpppp....so bila dah masuk ayam tu 

      biarkan je sampai macam dah agak kering sikit...

5 - Masukkan garam dan gula jangan lupa...gua memang tak pakai mak aji..hehehe..kacau rata

6 - Dah rata masukkan sayuq-sayuq tadi....kasi gaul rata...

7 - Last sekali kasi masuk itu asam keping dengan daun limau tadi....kacau rata dan biar sat na...kasi 

      masak...

8 - So siap dah...Tadaaaaa....



inilah hasilnya.....


so makan dengan nasi panas-panas sedap woooo....kalau kau suka berkuah xyah kering sangat....kalau kau suka kering..so masaklah sampai kuah dia kering...terangkat...sebab kanda suka berkuah so gua biar berkuah sikit...hehehehe

ok korang selamat mencuba ek..selamat main masak-masak...muahhahahahahaha



No comments:

Post a Comment

Owl...Owl...Owl....pusing kepala 360darjah