Saturday, February 15, 2014

Bread Pudding Roti bersama Sos Kastardnya weh....

Assalamualaikum all...

so camne hari sabtu anda...??? hope happy sokmo deh...

macam yang dijanjikan kali ni kita nak share resepi Bread Pudding hehehehe....

tapi macam biasalah amaran kita ialah ini adalah resepi sukahati...so sukahatilah korang nak tambah ape2 utk lebih ummpppsss....hehehehe jom...



Bread Pudding

BAHAN A

Roti - Sapu butter kedua2 belah setiap keping - ikut tebal mana nak bread pudding tu dan carik2 roti besar2
Kismis - Ikut suka nak banyak mano...
Kepingan badam - Bakar sekejap utk rangup...
Coklat ikut suka.. - kalau kita cadbury tu kasi potong kecik2 then tabur sekali ngan kismis... creativity

panaskan oven korang 180 darjah

BAHAN B

2 Cawan Susu UHT - kita pakai low fat
4 Sb Gula - nak sihat ganti ngan madu okies..
2 Biji Telur
2 Sb mentega yang dicairkan dulu
Sedikit esen vanilla

nota : just satukan semua bahan b dalam satu bekas untuk dipukul pakai whisker je sampai rata okies....




ok caranya senang je...

1 : sapukan mentega pada bekas yg nak digunakan tu...
2: susun kepingan roti tadi then ikut turutan ni - Roti - kismis - coklat - bancuhan susu tadi sampai habis.....dah habis atas sekali tu kasi tabur kismis jugak tau tutup ngan kacang tadi....
3 : oven dah 5minit panas masukkan bekas yg ada roti tadi selama 30min atau sampai masak....

nota : masa sapu marjerin pada roti xyah tebal² ....biasa2 je...okies..whisker xde..gunakanlah ape je yg ado..garfu pon boleh dek non..hehehehe




sementara kita nak bakar adunan tadi tu moh kita buat sos kastard ek...sluurpppp

SOS KASTARD

1 tin susu cair
1/2 tin air
2 SB gula
2SB tepung kastard

masak je semua bahan diatas api yg kecil...jangan biar plak benda tu dalam periuk..nanti berketul..so make sure sos xketui2 na...kacau ja...senaman tangan tu...masak sampaiiiiiiii kuah memekat...bila dah bluppp...bluppppp menggelegak api sudah boleh tutup..yeay...



bila bread pudding dah siap..sejukkan..makan dengan yg tersayang....ohw asyikkkk...hehehehe



ok korang selamat mencuba naaa...muahhhh







Friday, February 14, 2014

Ayam Masak Phat Phet

Assalamualaikum and Salam Jumaat Yang Mulia pada semua...


hehehehe....korang pernah dengar tak ayam masak Phat Phet ??? masakan Thailand..ala-ala rendang kita tapi tanpa santan dan kerisik...hasilnya...sehingga menjilat pingganlah..hahahah amacam ayat..??

jom nak share resepinya..hehehehe....yelah bosan gak asal ayam je..kari..masak lemak...goreng 

garing..sambal ayam...ni kita tukau sikit je...ubah citarasa...setakat ni kanda dah mark resepi ni as his 

peberet...habislah aku..hahahaha...tapi ni amaran dari gua...ni gua main campak2..main agak2...belasahlah 

kiranya...jom



Ayam Phat Phet 

1/2 Ayam - nak potong kecik2 or not terpulanglah ikut citarasa...bersihkan dan letak tepi dulu


A

6 biji Bawang Merah 

5 ulas Bawang Putih

1 inci Halia

1 inci Lengkuas

1 inci Kunyit Hidup

1@ 2 Serai 

Beberapa tangkai Cili Padi ikut kepedasan korang  - Semua bahan ni korang blend sampai jadi macam pes


B

1 Keping Asam Keping

5-10 keping Daun Limau Purut ( Carik-carikkan)

Garam

Gula

Minyak jangan dilupakan...hehehehe


C

1 Lobak Merah potonglah ikut suka pon...hehehehe...tapi potong besar dan tebal tau...

Beberapa Kacang Buncis..Kacang Panjang pon boleh... potong serong okies..

1 Cili Hijau & Merah pon potong serong okies... (masa ni stok cili hijau xdek)

*nota : nak masukkan sayur apepon boleh..ikut suka koranglah...asalkan sesuai...








okies..bahan semua dah sedia noh...

1 - Panaskanlah kuali korang tu.....pastu bubuh minyak sikit..agak2lah..

2 - Tumis Pes A tadi tu sampai garing noh...jangan hangus plak...

3 - Pes dah garing..mu masukkan ayam tadi deh...




4 - aku buh air sikit...sebab nak masak lama sikitkan kasi uuummmmpppp....so bila dah masuk ayam tu 

      biarkan je sampai macam dah agak kering sikit...

5 - Masukkan garam dan gula jangan lupa...gua memang tak pakai mak aji..hehehe..kacau rata

6 - Dah rata masukkan sayuq-sayuq tadi....kasi gaul rata...

7 - Last sekali kasi masuk itu asam keping dengan daun limau tadi....kacau rata dan biar sat na...kasi 

      masak...

8 - So siap dah...Tadaaaaa....



inilah hasilnya.....


so makan dengan nasi panas-panas sedap woooo....kalau kau suka berkuah xyah kering sangat....kalau kau suka kering..so masaklah sampai kuah dia kering...terangkat...sebab kanda suka berkuah so gua biar berkuah sikit...hehehehe

ok korang selamat mencuba ek..selamat main masak-masak...muahhahahahahaha



Thursday, February 13, 2014

Bila tekak teringin...

Assalamualaikum korang

fuhhh...cuaca sekarang MasyaAllah panas...tapi yelah takkan nak sejuk je sepanjang masa...sesekali Allah SWT bagi kita panas berbahang....amacam..??

kebelakangan ni tekak asyik nak makan pasta...nak makan macaroni...taknak kalah gitu...so last weekend merajinkan diriku untuk memasak mereka..hahaha..semangat punya pasal..pergi beli groceries semua untuk masak pasta...nyummmm.....

so terjadilah masakanku yang dimakan oleh diri sendiri sebab last weekend kanda xdek..haahaha...nampak tak permainan dia...


carbonara macaroni


bread pudding



sphagetti carbonara * ni ada orang request*



macaroni pedas mengancam....


resepi ek...main campak je..tapi kita akan buat entry demi entry untuk setiap resepi okeh..lalalala

doakan ku rajin update entry...

ok sekian...lapar plak bila mengarang ni...

xoxo
iva 

Friday, January 10, 2014

Running Man buat orang ketawa



Assalamualaikum korang...

macam yang saya janjikan...hehehe...

jom kita share pasal running man....yang pasti rancangan variety show yang berasal dari korea selatan...maksud running man dalam bahasa kita ialah 'orang berlari' 
yelah tagline dia pon 'don't walk, run !'  sape yang penonton setia memang pahamlahkan...kita yang tengok sama penat...bukan penat lari..tapi penat gelak..kihkihkihkih...

running man ni dah start pada 11 julai 2010..ha...maknanya dah 3 tahun benda ni..tapi menjadi perbualan rakyat malaysia hujung tahun 2012..pengambaran rancangan ni bukan sahaja tertumpu di korea semata²..mereka juga ada menjalankan pengambaran di Thailand..Hong Kong..dan China.. 
mereka ada juga datang ke singapura dan malaysia untuk jumpa dengan peminat² tegar mereka..hehehe

Running man ni dianggotai oleh 8 orang artis dan biasanya setiap episod akan ada artis undangan...


Yoo Jae-suk atau lebih dikenali sebagai  MC of the nation oleh peminatnya di korea...didalam running man pulak dia lebih dikenali sebagai grasshopper atau Yooruce Willis.



Kang Hee-gun atau nama glamernya Kang Gary atau Gary merupakan penyanyi rap, penulis lirik , pencipta lagu, penari, juga mempunyai restoran dan owner of Leessang Company.  Gary juga selalu digelar Monday Couple sebab suka menyakat ji hyo..


hohoho...ni ramai peminat ni.... Kim Jong Kook..peserta paling digeruni dalam running man...hahaha...adehai dalam RM lebih dikenali dengan nama Sparta ....sape yang tgk Rm tau ah kenapa paling digeruni..hahaha....dia ni penyanyi solo..tapi dulu dia ade duo yang diberi nama Turbo.....


Ha Dong Hoon atau lebih famous dengan nama Ha Ha....dalam RM diorang gelar dia Haroro ...Haha ni geng pengkhianat dalam RM...jong kook punya dongsaeng ni...tapi selalu khianat jong kook...adeh...


Geng RM paling tinggi.... Lee Kwang Soo atau lebih glamer giraffe ...geng pengkhianat sama ngan Haha jugak ni...baru-baru ni kwang soo mai Malaysia jumpa peminat2 dia...ohw nama baru dia Prince of Asia ok sebab peminat dia kat asia melampaui dari ahli yang lain....hehehehe...


si hidung besar...heheheheh gelaran Ji Suk Jin dalam RM... paling cepat akan dikalahkan..geng pengkhianat jugak ni...hahahahaha...walaupon Suk Jin antara geng yang veteran tapi dia tetap bagi all out untuk Running Man...chaiyookkk


satu-satunya peserta perempuan dalam Running Man weh...aik nape ada gegurl kan kalau nama pon running man...hahaha...diorang semua anggap Song Ji Hyo ni macam lelaki..hampeh sungguh..hahahaha...tapi gary je yang suka kat ji hyo sebab tu depa dua digelar monday couple...sooo chomel...oh ji hyo jugak digelar ace ji hyo sebab dia blur tapi ganas..hahaha


ha....ni flower boy dalam running man Song Joong ki...awal-awal je dia ada dalam running man..sekarang dia sedang menjalani latihan ketenteraan di korea...kan semua lelaki korea kena pergi latihan tu...huhuhu....

so ni antara info yang boleh di share tentang running man....nanti kalau ada lagi kita share ek..hehehehe biodata depa ke kan....

xoxo ( macam Mr DIM )






Saturday, January 4, 2014

Terlebih concern pon payah ek...

Assalamualaikum korang..

Tadi kita share something kat fb..huhu..


So...saje berlawak gua share status ni dengan captionnya

"So maknanya xleh ah nak belanja banyak2 sebab belum boleh bagi anak dan takde anak nak dijaga...."

So ape yg korang fahamkan???

Tapi itulah kalau jenis kawan yang terlalu concern ni...aku dapat komen cmni....


ok aku faham...sebelum aku share status tu pon aku faham...memanglah dah tanggungjawabkan...cuma aku just nak highlight kat situ...aku lom boleh bagi anak...so belanja kena kurang sikitlah berbanding kalau ada anak...aduhaiiii...

Kang kalau jawab lebih2 kata aku yang emo...huhu...kata aku xsporting...cuma cara jawapan tu macam konon aku tak tau pahala mandi ngan laki kot...alooohaaaa...

Ke dia nak bgtau yg dia hari2 sental belakang laki dia...sajelah tu nak buat kita jeles   yelah kita jeles......hahaha

Nota peringatan : lepas ni sehari 2 kali nak sental belakang laki den..maknonya seminggu 14 kali sental..komfom licin berkilat belakang laki den...