Tuesday, December 25, 2012

Pengalaman dan kepercayaan orang...

Wah lama gilo iva ponteng memblog...entahlah malas sgt..padahal dah bkk utk new post.tapi dari pagi smplah ke sudah tak berusik...blur...xtau nak cerita apa walaupon byk sgt benda yg nak dikongsikan..
Sejak tukar ke UTC KL ni masa sgt terhad..maklumlah dah ada shift waktu kejenya...kalau dulu aku nengok #kandajebat je yg dok pergi balik kerja shift hour..haaaa skrg aku punya giliran pulak...memula tu mmg rasa peliklah..yelah dah biasa wakti keje 8am - 5pm..skrg kalau tak 8am-5pm atau 1pm -10pm...tukar seminggu sekali..kalau minggu ni aku masuk petang punya shift..nextweek pagi pulak..gitulah..kena pulak samakan lebih kurang shift #kandajebat kalau tak..aku balik dia pergi..aku pergi dia balik....
Keje ditempat baru ni...diam tak diam dah nak masuk 4bln dah...kalau dulu mula2 ada 2 staff je..skrg dah 4 staff..kalau dulu xbyk kerenah...skrg macam2 ada...heheheheehe..mcm2 perangai org kau nak hadap...ada sekali aku kerja hari minggu..tgh duduk ngadap pc..tetiba ada sorang lelaki masuk..tgk fizikal nampak oklah..rerupanya dia ada mental problem..gua dah start nak cuak..yelah time tu gua sorang je bertugas...fuhhhh...tapi gua kena cool... Alhamdulillah gua selamat..dia nak mintak duit..gua mmglah kesian..tapikan gua pikir..kalau gua bagi dia duit..sok lusa dia akan dtg lagi...hari ni dia baik..kalau sok lusa dia amuk xke mampus huluq leher...
Kira gua ni counter servicelah..semua pasal perkhidmatan opis gua kena tau...memula cuak gak nak buat keje baru ni..tapi gua yakinkan diri... I can do it..yup kena ada skill beb...kena byk sabar nak layan kerenah org yg pelbagai...tapi gua jadikan itu pengalaman yg berharga utk gua...org lain xnak buay..tapi gua no hal...
Hehehehe. ..oklah...nak g merendek ngan #kandajebat ...yelah ni kan holiday...kena manfaatlah..hehehehe..jumpa lagi...nak tiru istanbul aku dtglah
XOXO
love
IS...

Saturday, September 29, 2012

I have love you for a Thousand Years

Assalamualaikum semua...

Selamat Pagi Chenta...
Selamat Pagi Hati....
Selamat Pagi Kesayangan...
Selamat Pagi semua...

terjumpa lagu ni...lirik pon cun baikkk punya...
untuk semua yang berchinta... (yang halal ok )

Khas Utk abg abil dan kak gee... (abg abil sila tujukan lagu ni pada kak gee ok....)

Khas dan Istimewa buat #kandajebat tersayang.... dengan pesanan

I Have Loved You For A 1000 Years....





Christina Perri – A Thousand Years 

 Heartbeats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I’m afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow
One step closer


I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more


Time stands still
Beauty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
What’s standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this
One step closer


I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more


And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more


One step closer
One step closer


I have died everyday waiting for you
Darling don’t be afraid I have loved you
For a thousand years
I love you for a thousand more



And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I love you for a thousand more





Abang Abil dan Kak Gee








Friday, September 7, 2012

Bersiaran dipejabat baru :)

Assalamualaikum semua....

dengan ini saya mengumumkan....saya bersiaran dipejabat baru..
yihhuuuu

mane..??

dekat puduraya...eh puduraya ade pejabat meh..??
ada...silalah naik tingkat 2 dan 3...best woooooo
semua baru kot...

Puduraya a.k.a Pudu Sentral atau akan dikenali sebagai UTC KL

ape UTC..??

Urban Transformation Centre...

dah ada satu dimelaka...sekarang di KL...
ok nanti iva update lagi ape ada dalam UTC ni ok...

p/s : abg abil..kita dah update...wakakakaka...aku kena marah sebab tak update.,...ampun penunggu seremban..


Thursday, August 9, 2012

Sudah sampai janjiNya...

Dengan lafaz 








dariNya kita datang kepadaNya kita kembali....

sudah sampai masa menunaikan janji yang dimeterai oleh kita denganNya...

Atok yang saya sayangi telah pon kembali kerahmatullah
pada  01 ogos 2012 jam 10.12malam...

dan selamat dikebumikan pada 02 ogos 2012

ditanah perkuburan Salak South, Sungai Besi...






Friday, August 3, 2012

Asma Ul Husna via Siti nurhaliza

Yaa Allah Yaa Rahman Yaa Rahiim Yaa Maalik
Yaa Qudduus Yaa Salaam Yaa Mukmin Yaa Muhaimin

Yaa ‘Aziiz Yaa Jabbar yaa Mutakabbir Yaa Khoolik
Yaa Baarik Yaa Musowwir Yaa Ghoffaar Yaa Qohhaar

Yaa Wahhaab Yaa Rozzaak Yaa Fattaah Yaa ‘Aliim
Yaa Qoobidth Yaa Baasit  Yaa koofith Yaa Roofi’
Yaa Mu’iz Yaa Muzil Yaa Samii’ Yaa Basiir
Yaa Hakam Yaa ‘Adl Yaa latiif Yaa Khobiir

Yaa Haliim Yaa ‘Aziim Yaa Ghofuur Yaa Shakuur

Yaa ‘Aliyyu Yaa Kabiir yaa Hafith Yaa Muqiit
Yaa Hasiib Yaa Jaliil Yaa Kariim Yaa Roqiib
Yaa Mujiib Yaa Waasi’ Yaa Hakiim Yaa Waduud

Yaa Majiid Yaa Baa’ith Yaa Syahiid Yaa Haqq

Yaa Wakiil Yaa Qowwi Yaa Matiin Yaa Waliiy

Yaa Hamiid Yaa Muhsii Yaa Mubdiik Yaa Mu’iid
Yaa Muhyii Yaa Mumiit Yaa Hayy Yaa Qoyyuum
Yaa Waajid Yaa Maajid Yaa Waahid Yaa Somad

Yaa Qoodir Yaa Muqtadir Yaa Muqoddim Yaa Muakkhir

Ya Awwal Yaa Aakhir Yaa Zoohir yaa Baatin
Yaa Waliiy Yaa Muta’aali Yaa Barr Yaa Tawwaab
Yaa Muntaqim Yaa ‘Afuu Yaa Rouuf
Yaa Maalikal Mulki
Zul Jalaali Wal Ikraam

Yaa Muqsit Yaa Jaami’ Yaa Ghoniyy Yaa Mughniy
Yaa Maani’ Yaa Dthoor Yaa Naafi’ Yaa Nuur

Yaa Haadi Yaa Badii’ Yaa Baaqii Yaa Waarith
Yaa Rosyiid Yaa Sobuur Yaa Allah Yaa Allah


sumber sini




kalau nak download mp3nya sini yea...  

Friday, July 27, 2012

Cerita tentang Atok

Assalamualaikum

semalamkan iva dok citer kena keje luar...so smlm masa duk dalam office car tu lalulah depan HUKM dimana atok iva ditempatkan buat masa sekarang...tapi yelah takkan nak masuk HUKM plak kan...sebab ramai kawan² opis...so lalu jelah...then ondaway balik pejabat tetiba nenek kita call...suh datang hospital ngan my mom...masa tuuuu airmata dah bertakung je,...tunggu nak menitis,,tapi iva cepat² kawal diri takmau nanes...bacalah selawat...yassin segala..nak kasi tenang jiwa....

so terus call my mom suh standby..iva amik my mom je terus gerak ke HUKM..memang menguji..jem plak sepanjang jalan kuching...Ya Allah....then jem pulak kat cheras...ujian sungguh...berdebar je hati ni Allah SWT je yg tahulah...#kanda dah sampai dulu sbb rumah kita dekat je ngan HUKM tu...sampai je HUKM kita solat zuhur dulu...hati ni sebak tak habis,....

lepas solat cari #kanda..rupanya dia duk sorang² teman atok dalam ICU...sebab yg lain² ade yg baru smp..then ICU bukan semua leh masuk serentak...sekali masuk 2 orang sahaja utk setiap pesakit....kita dapat masuk sebab #kanda bawak kita masuk...kita terus cakap ngan atok walaupon dia xsedar lagi...baca yassin..tgk atok tenang sekali-sekala je nafas atok berombak besar...tgk atok nampak hensem sebab nurse tolong cukur janggot dan misai atok...cuma sekarang atok muntah hitam dari perut...kesian atok...

kita baca yassin pon dok terberenti² sebab sebak,..sebak sangat...tapi kita kena kuatkan..atok dengar je..kalau kita tak kuat atok lagilah...so jumpa doktor pakar...seluruh ahli keluarga dijemput masuk..anak cucu semua kerumun atok...tgk atok mcm lagi tenang,....pakcik kita bisik kat telinga atok bgtau abah kita tak dapat balik dari sabah..atas hal yg mmg xdapat elak..teka...atok kita kluar air mata... Ya Allah....semua macam sikit happy...doktor pakar kata...otak atok ade strok yg kecil..cuma tak pasti bahagian mane..nak kena mintak permission nak buat imbasan otak..nak tahu still got activity or not..ade dua kemungkinan..kalau still ade activity kat otak...so atok masih dalam keadaan sedar cuma tak bangun²...satu lagi kalau takde activity tapi organ lain still berfungsi atok diketagorikan dalam keadaan KOMA,.....berapa lama not sure..harapkan keajaiban utk atok sedar..lagi satu doktor kata leher atok akan ditebuk utk pernafasan sendiri...sebab skrg ni bergantung pada mesin..tapi takleh lama² takut lebih banyak kuman akan serang atok...kesiannnn atokkk...jantung atuk pon kena serang kuman,.,.buah pinggang dua² hampir rosak..puncanya masa dalam kecemasan jantung atok berenti hampir 10minit..itu adalah tanda tidak baik ...sebab oksigen tak sampai ke kebanyakkan organ penting...kesiannnn atokkkk...

kita xsanggup tengok atok kita tapi kita kena selalu ada disisi diakan... nenek kita dah redha kalau Allah SWT lebih sayangkan atok...kami semua pon camtu redha..sebabnya takmau seksa atok lama²..sekarang kami berdoa..bagi semangat..selalu borak ngan atok..bacakan yassin... #kanda lah paling rajin borak ngan atok..dia urutlah..itulah inilah..hehehe...kami sekeluarga hanya harapkan keajaiban dan kekuatan kami semua disalurkan ke dalam atok..moga atok terus kuat dan terus kuatttt...

tq pada yg selalu mendoakan atok...hanya Allah SWT je yg dapat balas budi baik korang tu...iva sekeluarga sangat² menghargainya...ni ade sikit gambar atok yg terkini..semalamlah..amik curi² sebab dalam ICU takleh snap picture,....ni lah orang degil..hehehe...jangan tiru perangai saya yea...

tu pakcik kita no3...yang nampak tangan pgg kaki tu is mymom... 


nenek kita tgh cakap ngan boifren dia...cium²...time ni sedey ok 



ni dah kurang wayar² berselirat....


p/s : ok korang nak g kerje luar dah...till then miss u all..rindu nak blogwalking..nanti kita jengah korang ek...

Thursday, July 26, 2012

Update laju2

Dah 3hari berturut kena kerja luar..MasyaAllah ujian sungguh..tekak kering sungguh..balik rumah je melepek xlarat..tapi kena gagah jugak masak berbukakan...

Ni pon dalam perjalanan ke sana...kalau kerja tak bercakap banyak tu mayb ok sikit..tapi sebab kena terang2kan cakap2...so tekak tu perit menahan dahaga..hehehe..tapi yelah dah nama pon kerjakan..

Oklah nak start keje dah... Nabi Muhammad SAW pon berperang masa bulan puasakan... Kira kerja ni leh diketagorikan samalah...selamat kerja pada semua...


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, July 20, 2012

Jom Khatam Al-Quran dibulan Ramadhan

jom sape nak khatam senaskah Al-Quran sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ni...

kita sharing okeh,.... *hug* semua

sharing is caring from here

dimulakan dengan niat..InsyaAllah dipermudahkan... aamiin....

SELAMAT PUASA SEMUA....

p/s : sorry tak sempat nak jalan-jalan ke blog u all...sebab keadaan tak mengizinkan...seminggu ni keadaan jadi makin pantas...banyak sangat benda sampai tak terkejar dek badan ni...aduhaiiii....
butdaway tq sangat² drop komen..nanti kita pergi blog korang ek..kita comment kat entry semua..hehehe

Salam Ramadhan dengan penuh keinsafan....

Assalamualaikum kengkawan...

lom terlambatkan nak ucap Selamat menyambut Ramadhan tahun ni..
moga tahun ni dapatlah kita peluang menambahbaik kekurangan yg lepas²
moga² terawih konsisten..tahun ni terawih iva memang dekat je,..bawah rumah je surau..InsyaAllah moga Allah berikan keizinan utk iva dan #kanda memenuhi tuntutan ini dengan selamatnya..iva doakan kamu semua jugak yea...

semalam final exam mandarin tahap 1...InsyaAllah iva yakin boleh dpt results yg happy...hehehe...

lagi satu nak mintak jasa baik kengkawan semua mendoakan kesejahteraan atok saya yang dimasukkan ke ICU malam semalam...pengsan sebab kekurangan gula dalam badan dan sekarang doktor tidurkan atok saya utk tempoh 24jam sebab ada jangkitan kuman di otak atok saya...moga atok saya lekas sembuh...saya tahu atok saya kuat,...jiwa dia cekal...hati dia gagah...

atok cepat sembuh...kita dah nak puasa ni...takmau tidur lelama...nanti atokkan nak gi terawih..along tahu atok seorang yg kuat...atok mampu hadapi dan lalui semua ni..maafkan along sebab masa atok kena serangan tu along takde dekat atok...rumah kitakan dah jauh atok...tapi along sentiasa bersama atok..doa along dan semua sentiasa bersama...sayang atokkkkkkkk


that is my atok and wan... 


saya amik kesempatan ni nak mintak maaf dari hujung rambut hingga hujung rambut...mintak halalkan yang termakan ke minum ke...amik ke....saya dan suami minta maaf pada semua kalau ada yg tersinggung hati ke...kitakan manusia biasa...moga kebaikan kamu semua itu Allah dapat membalasnya...
saya tak reti nak reka ayat meleret² so pesan saya jangan ponteng terawik..jangan ponteng puasa...kalau dapat khatamkan Al-Quran....InsyaAllah....

ok jap lagi nak balik...nak g hospital..nak bagi lagi semangat banyak² kat atok saya tu...
jumpa lagi ek...muuahhhhh


Wednesday, July 18, 2012

Doakan saya tau :)

salam bersiaran kawan-kawan....

semalam saya buat status di FB tapi after 5minute saya delete...hurm...

besok saya final exam mandarin class tau..
saya berdebar sangat... 50% dari 100% utk dapat sijil..mampukah saya,..?

InsyaAllah saya cuba sebaik mungkin...

hehehehe...besok jugaklah kelas terakhir saya bersama kawan² dan laoshi...
kalau ada rezki dapatlah sambung ke tahap 2..
besok jugak after class kami rancang buat jamuan kecil utk meraikan laoshi dan kami semua..saya ingat nak buat kek lah..yuummmmmm...red velvet pon sodapkan...hehehehe

oklah...esok siap² amik cuti hehehe...ready for exam...chaiyookkk
doakan saya ekkkkk.....


kerjarumah yang sedang disiapkan..harap laoshi fahamlah tulisan cakar ayam saya tu..sepahhh...

wordless wednesday #18


kongsi dari sini 

Monday, July 16, 2012

Hujan itu sememangnya dinanti..tak tak semua mahu ia datang

hujan turun dengan lebatnya kat selayang ni,.... Alhamdulillah
tadi hati yang sedih ada sedikit terubat,...
lunch dibelanja oleh #kandajebat tersayang...


tapi cam pelik gak jejauh datang belanja dan temankan dia makan...
ade org gtau dia ke kita tgh sedey..hahahaha
tapi biasanya kami dua ni selalu Allah gerakkan perasaan..
ntahlah..hehehehe

bila hujan² ni kalau bancuh air panas pon sodap..nescafe plisss...

HUJAN by SUDIRMAN


Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinat berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi…

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama airmata
Bersama pedih.. Bersama Rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi…..

sumber sini 

bila ALLAH menduga kita

salam bersiaran...

tengah sedih sebenarnya...
nak cerita it's too personal...
so just nak info kita sedih..
kita sedih sampai nanes...

#kandajebat tak tau pon..
tak mau dia tau pon...
hurm...
Bila ALLAH SWT menguji....

kalau dah ditakdirkan begitu...
kita kena belajar redha..
Ya Allah kau berikan hambaMu ini sepenuh kekuatan untuk hadapi kenyataan itu suatu hari nanti...
JIKA DITAKDIRKAN...

kalau boleh mintak dijauhkan..tapi itu semua kerja ALLAH SWT...
hanya DIA yang tahu sebaiknya utk kita...

Thursday, July 12, 2012

Di ujiNya

kadang-kadang bila kita diuji olehNya..
kita rasa kita paling susah masa tu..
tapi kita selalu lupa
disekeliling kita ramai lagi yang lebih susah dari kita...

tu pentingnya muhasabah diri..

kadang-kadang kita tgk org tu sedih je memanjang rupa dia..
kita mmg sedia maklumlahkan dia ada masalah..
tapi tak semestinya,...
orang yang sentiasa tersenyum pon
kadang-kadang tu ada sebenarnya masalah tapi jenis tak mau tunjuk..COOL...
memang tak dinafikan betul tak...??

skrg masalah saya ialah saya sakit GIGI...


gila sakittttttttt...berdenyut²..tapi takpe saya tahu sekurang²nya dosa² kecik saya InsyaAllah terampun..
so saya muhasabah diri..masa gigi elok kan main makan ikut suka hati...huhuhu..
ha sekarang rasakan....tabahhhhh.....

ok nak g ulangkaji...petang ni ade quiz utk mandarin class...huiiii quiz pon 30% tahu...next week final...adeh...doa²kan ek...

p/s : terjumpalah petua kat sini  nanti nak trylah yg lidah buaya tu...

Wednesday, July 11, 2012

wordless wednesday #16

Berapa berat blog korang..??

korang....korang...korang...meh sini jap...
ala gossip ala mak jemmah hokeh...

nak tanya ni...korang pernah tak tahu berapa berat blog korang..
yelah kadang-kadang kita ni naik syiookkk nak cantekkan blog kita tanpa sedar blog kita tu dah makin memberat..ahhhaaa..
sedangkan manusia kalau makan je pon boleh gemmmm...
inikan blog kita ni..hehehe

sooooo....
jom kita timbang blog kita sebelum orang bukak blog kita then terus klik pangkah kat belah kanan atas tu sebab loading lama sangat²


tak susah pon..meh sini rapat sikit...
memula tu pergi kat laman WEB ni  www.iwebtool.com



akan terpapar seperti dibawah....so klik yg dalam kotak merah tu...tunggu loading jap...



bila dah klik seperti dalam gambarah diatas tu...korang akan jumpa seperti dalam gambar dibawah..so..silalah isikan link blog korang dalam kotak yang saya tuju arah tu...
dah ke..?kalau dah taip silalah klik  CHECK tunggu loading ok...


so the results... Taaa..daaaa.....heheheheeh see blog saya ringan sebenarnya 225.54kb.. so trylah korang



sekian dari saya yg kadang-kadang kepohhhh

Tuesday, July 10, 2012

Syukur dengan rahmatNya..cuma kadang-kadang keadaan sekeliling buat saya marah...

Assalamualaikum....wah dah hari selasa.

*hirup udara segar*
yelah semalamkan hujan lebat so udara pagi ni opkos segarkan...
Alhamdulillah...walaupon hidung ade sumbat sikit..[selsema *snifft*]

saya ni bersyukur sangat dapat hidup bahgia sekarang... actualy lom cukup bahgia sebab lom ada anak..but itu bukan sebab untuk tidak hidup bahgiakan....anak..anak...anak..tahun ni cukuplah 3 tahun kawen ngan #kandajebat but still belom ada rezki dari Allah SWT untuk ada anak...

saya ni kalau orang tanya dah ada anak ke..?atau bila lagi ni..? ataupon ehhh anak kau mana...?? [nampak sangat org ni xpnah amik tau hal akukan..it's so ok, maafkan dia je]  saya still lagi leh menjawab dengan senyuman atau gelak-tawa...tapi saya paling lemah bila #kandajebat saya murung pasal org dok tanya anak kat dia...
serius rasa marah kat org yg sibuk tanya tu...

tapi apakanlah daya saya ni nak marah org ye dak..paling tidak saya diam..#kandajebat diam... then dia akan cakap kita usaha lagi..ni dah masuk 3tahun...yup..opkos kanda kita akan berusaha...cuma sumtime bila kanda camtu umpama hati saya ni terhiris²..rasa macam saya ni diremuk² dan dicampak²...tapi saya kena kuat untuk rumahtangga kami yg chomel ni...

saya memang jarang merungut di FB or Twitter pasal hal anak ni...sebab saya tau kalau saya sedih pasal ni ramai jugak ditimpa nasib yg sama...dan ramai juga yg mayb lagi teruk dari hal saya..pada saya dalam zaman skrg ni..kes seperti saya dah berlambak sangat...even #kandajebat sendiri terkejut rupanya ramai sangat kawan² dia yg dah bertahun kawen still belum ada anak...so cemne tu..?

lagi pulak kalau saya mengadu di FB terutamanya,,alamak tetiba inbox saya beratur produk² yg disarankan kawan²....ada tu mak aihhhh harganya..MasyaAllah...ada tu kena makanlah apelah produknya..saya suka ikut gerak hati..hehehehe..

usaha.....
opkoslah dah berusaha,...yang penting DOA...InsyaAllah cuma jangan mudah putus asa..jangan salahkan orang lain..doa dan terus berdoa...InsyaAllah doa itu akan didengari...

jujurlahkan...sebenarnya macam tak percaya dah kawen 3tahun..hehehehe...kebanyakkan org yg saya baru jumpa mesti ingat saya lom kawen...padahal saya bukannya ketagori badan yg cantekkkkk..hehehe..saya chomel macam heroin citer hooree-hooree tu... tapi skrg dia dah kurus..wakaka..aku gak yg gemmm lagi..takpe,,tgh usaha kuruslah ni..hehehe

sebenarnya bukan nak mengadu ke hape..cuma nak luahkan sikit perasaan supaya kurang sikit bebanan yg dipikul...perrrghhhhhhhh macam masalah besau sangat..

satu jelah saya kalau boleh bila lambat dapat baby ni harap sangat² orang tak tunding jari kat #kandajebat...bukan dia xhebat tapi saya yg bermasalah..serius betul...takpe..saya pon tengah usaha nak baik..moga usaha saya ni dipermudahkan Allah SWT...ingat tau kanda takde masalah..dia normal...yg tak normal ni...saya ni..so saya redha kalau kata dah masuk bertahun² smp kanda tak sanggup tunggu saya redha...againnn redha kanda nak kawen lain...cuma saya memang harap kalau kanda kawen lain saya tak rela dimadu..bukan tak redha,...hanya saya tahu keadaan kanda..kewangan dia...so saya rasa saya tak patut bebankan dia...saya nak senangkan semua pihak,...betulkan tindakan tu,....

oklah ini je luahan rasa..tapi saya doa moga² dijauhkan kawen lain..moga² Allah bagi kami zuriat..at least seorang pon jadilah dari takdekan....meh sama² doakan saya meh... *tadah tangan memohon dariNya*

ok korang bye...hehehehehe...

Monday, July 9, 2012

Mandarin yOooooo..... nimen hao !

pejam celik dah nak habis kelas mandarin gua yang amik masa 3 bulan tu..next week dah final exam..debau lah makkkkk....dup dap..dup dap..tapi yg sedeynya belum betul² menguasai bahasa tersebut..tapi kalau ajak cakap ilek² boleh kot tangkap sikit²...

mandarin adalah bahasa kedua utama didunia selain bahasa Inggeris ok..so kau bayangkan...tekanan weh nak belajar...sekarang plak loashi (cikgu ) aku tu kalau lambat je masuk kelas kena cakap ....

dui buqi, wo lai wangle ( minta maaf, saya datang lewat )

puas den hafal weh..hahaha sebab kedudukan opis yg jauh tu buat aku ni selalu lambat 5min masuk kelas,....hehehehe

tu belum lagi bila loashi ( cikgu ) duk tanya setiap seorang soklan² rawak dalam bahasa mandarin..nak g toilet pon selak buku dulu takut salah cakap...hehehe

hari tu ade kuiz,...semua berdebau..dapat kertas soklan dengan harapan dapatlah selak buku,....nooooooo jangan haraplah..pepandailah kau hadap tanpa selak buku tu... hahahaha..tekanan

ohhh kelas gua ni tahap 1 baru...tapi kau hingat ape tahap satu pon kalau tempoh 3bulan je tak terkuncit kau..kelas plak seminggu 2kali.. setiap selasa dan khamis yea..jam 5.30 - 7.30 petang..
kat mana kelasnya..kat Institute of Diplomacy and Foreign Relations [ IDFR ]
betul² sebelah Dewan Bahasa Dan Pustaka nun...tak tau mane..?? pergi google map sekarang...


tapi serius cakap memang best belajar benda yg memang kita nak belajar dari dulu lagi...tapi macam kesal jugaklah..dulu masa sekolah puas kawan-kawan cina gua nak ajar tapi gua jual mahal..wakakaka...takpelah dapat belajar ngan loashi hensem..wakakakaka...


exercise ok setiap minggu... nak latih tulis ping yin 

tu contoh soklan kuiz... 

tengok terpaksa rujuk balik kamus sekolah rendah..hehehe 

tu kamus orang dewasa..tapi bukan BM-Mandarin
kau cari sampai lobam..hahahaha 

tu loashi kami....mudakan..hehehe...loashi suka makan lu lian (durian)


sekian berita LIVE dari saya..bye...

Wednesday, July 4, 2012

Hadiah #kandajebat

Assalamualaikum.......

hehehehe..bedaynya dah lepas..baru nak update...marah bini #kandajebat... #eh sayalahkan..hikhikhik

ok dah jangan nak gelak gedik plak..

bday #kandajebat jatuh on 29 jun 2012 yang lalu...so maknanya hari jumaat..
masa hari khamis tu saya ni masih blur nak kasi ape hadiah for this year...? #kandajebat suka kartun one piece...terutama watak luffi tu...si budak getah..



[ sumber ]


so lunch hour tu saya bergegaslah ke selayang mall yang paling dekat ngan opis..merayap sengsorang cari ape nak bagi ni....hurmmm cari patung one piece atau mainannya xde lansung bayangan..gila kecewa..

saya dah garuk kepala....aduhhhh camno ni...
jalan punya jalan sengsorang tu saya ternampak satu kedai permainan dekat ngan GIANT ...
ahhhaaaa..saya punyalah happy..terus masuk kedai..
round punya round takde jugak yg ada kaitan dengan one piece...haihhh mengeluh saya..
last² saya ubah fikiran...ternampaklah sesuatu ni..heheheh jeng..jeng...jeng....
agaknya ape...ceee teka..hehehe.. so deals saya grab je benda tu dengan harapan #kandajebat akan ..... 



[ sumber ]



so balik je keje saya tak dapat terus balik rumah sebab ada mandarin class kat IDFR  
#kandajebat plak bbm saya katanya nak main bola...so rancangan saya untuk suprisekan dia berjalan lancar...
habis je class saya terus balik rumah...hehehehe xsempat mandi dan solat gegas2 balut hadiah tu... risau gak tengah balut hadiah #kandajebat buka pintu utama...hehehehe...xsempat plak nak nyorok..hehehehe

so settle sume saya pon siap² ...tunggu #kandajebat balik rumah sebab dia ajak makan luar kononnya...
so #kandajebat balik dengan muka lemahnya...terus duduk kat sofa siap terdampar macam kepenatan sangat ni..saya ajak borak pon boooo layan okeh...

last² saya ajak tgk wayang...sempat lagi saya cakap sorrylah sayang no hadiah this years..he like ...okkkk...hehehehe..so g tgk wayang citer bosan..ajak dia pegi downtown kat cheras tu..sesaja nak buang masa uolllsss..dah penat jalan sempatlah wish bday kat dia masa parking motor..hehehe

so sampai rumah dah jam 1 pagi..lelepak santai nengok tv.. tgk syok tgk tv tu saya bangun g amik hadiah....so  nyanyi lagu happy bday bagai hulur hadiah... dia punya senyummmmmmm

hehehehe...bukak pon rakus gamaknya....tambah lagilah senyummmm dia....
macam ni ha...


itulah hadiahnya...happy dia..tapi saya tau kalau dia dapat one piece lagi tambah happy..mayb hadiah utk occasion lain kot..hehehehe

apepon abang HAPPY BIRTHDAY yang ke ..........................................??
moga happy sokmo deh..nanti bulehlah main heli tu kat padang ek...hehehehe


p/s : time kasih baca tulisan karut ni..hehehe

wordless wednesday #15

Tuesday, July 3, 2012

Happy Birthday Sayang a.k.a #kandajebat

it's your birthday sayang
selamat hari lahir untuk kamu yang hensome..baik hati,...penyayang...
yang kadang-kala suka buat slumber je dengan saya ni...

selamat hari lahir sahabat...musuh..kawan gaduh...
yang kadang-kadang pergaduhan tu sengaja direka sebab suka tengok nis marah..

happy birthday kawan gumbira..kawan sedih..kawan pinjam bahu sampai basah...
yang kadang-kadang abang sendiri tertanya2 kenapa nis nanges tapi tak pernah menyoal...

happy birthday pendengar setia..penyakat setia...penghibur hati lara..
yang memang sentiasa ada disisi walaupon kadang-kadang kita jauh...

selamat hari lahir pembimbingku
semoga abang mampu menjadi suami yang disukaiNya

selamat hari lahir suami...selamat hari lahir husben..
terima kasih atas kasih sayang yang dicurah selama ini...

selamat hari lahir heroku...
yang sentiasa beware dalam menjaga nis yg nakal ni...


it's your birthday sayang
terasa waktu pantas berlalu....
apepon yang berlaku nis doakan 
moga abang dipanjangkan usia
dilimpahkan rezki dan rahmat dariNya...




p/s : untuk makluman bedaynya 29 jun yang lalu...hehehehehe

Monday, July 2, 2012

Fixi Time

Pagi  tadi sampai je opis tetiba pos bagi parcel...diulang BOS hehehe...parcel sampai on jumaat...saya kan cuti jumaat sebab meraikan bday boy #kandajebat so bos simpankan...yeayyy TQ bos..

parcel...berbalik pada parcel...saya ingat parcel ape..sebabnya semua yg saya order online amik masa nak sampai...so tadi belek² rupanya dari FIXI hehehehe... tak tau ape tu fixi...?? cliks je perkataan FIXI  nanti akan ketemui jawapannya....yeahhhh

so bukalah dengan rakusnya..tak sangka sampai dah sebenarnya..hahahah...tq team FIXI  sebab lelaju pos kat kita ni...

nilah hasil kerakusan bukak parcel


kita order on 26 jun ... 29 jum dah sampai... thanks again...

sebulan akan order limit 2 buku...
sikit-sikit lama-lamakan jadi membukit....
lagipon setiap buku yg diorder tu ade diskaun tau kat kedai FIXI


terapkan budaya membaca..cheewahhhh

padahal buku bertimbun lagi kat rumah tu nak dibaca...hehehehe

okies.....

SELAMAT MEMBACA

p/s : masa entry ini ditaip #ngeri tu dah habis baca..serius bessstttt






Cinta Setengah Mati ( Indah Dewi Pertiwi )

Salam All.....
abaikan saya dah menyepi lama tu,...memang budak bertuah tu dasar pemalas...hehehehe

hari ni dengar lagu ni kat radio...boleh #kandajebat tanya saya

#kandajebat  : nis cinta abang setengah mati ke...?
saya              : opkos...tapikan taklah setengah mati...
#kandajebat  : *kekerut muka* *bunyi cengkerik*
saya              : yelah cinta ape setengah mati,...nis sayang sampai mati...hehehehehe

* sendagurau monday blues




setiap hari ku bayangkan
setengah mati ku korbankan
apa pun akan ku lakukan
demi kamu (demi kamu)

setiap hari ku harapkan
setengah mati ku korbankan
apa pun akan ku berikan
demi kamu demi kamu

reff:
sya la la la lai la la la la lai
seribu kali ku mati ku rela tuk dirimu
sya la la la lai la la la la lai
sekali pun ku takut kan kehilanganmu

setiap hari ku bayangkan
setengah mati ku korbankan
apa pun akan ku lakukan
demi kamu demi kamu
setiap hari ku bayangkan
setengah mati ku korbankan
apa pun akan ku lakukan
demi kamu (demi kamu)


p/s : saya suka lagu ni sebab iramanya..seakan-akan lagu lama zaman 70an

Wednesday, May 9, 2012

Thursday, February 23, 2012

Semoga arwah adik Faris tenang disana...

Saya copy entry ini dari blog mr mazidul.... Takziah untuk keluarga arwah adik faris...semoga tenang disana dan semoga keluarga arwah tabah dan terus tabah...Allah SWT lebih menyayanginya...




"Salam Mazidul, Faris telah pergi buat selama-lamanya. Mohon maklumkan kepada semua, wang sumbangan telah mencukupi untuk menjelaskan bil hospital'

Itu pesanan ringkas dihantar kepada saya oleh ayah Faris pada jam 10.18 pagi tadi.

Takziah Sham, Zuraine dan ahli keluarga.

Ternyata Allah lebih sayangkan Faris Nur Daniel, di syurgalah tempat anak itu, InsyaAllah.

Mewakili keluarga Faris, saya ingin merakamkan ucapan jutaan terima kasih kepada setiap pembaca blog ini dan semua sudi menyumbang, membantu membiayai kos rawatan arwah sewaktu dirawat selama 23 hari.


Al-Fatihah.


SILA HEBAHKAN


p/s : airmata tak dapat menahan..minggu ni minggu kesedihan...sama-sama kita doakan arwah adik faris dirahmatiNya..




Wednesday, February 22, 2012

Kau dah kawen..?? belumm..?? dah..?? meh baca ni kalau kau berperasaan....


baca sampai habis tahuuu ... :)

“When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.
Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?
I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!
With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.
The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.
This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.
I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.
My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.
On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.
On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.
She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.
Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.
Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.
But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.
She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.
That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed -dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….
The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.
So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!
If you don’t share this, nothing will happen to you.
If you do, you just might save a marriage. Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up.

p/s : bila kita terlalu memandang sesuatu yg dah lama dengan kita dengan pandangan yang enteng maka kita akan mula dan mudah membenci...tapi dalam tempoh yang lama itu apa yg kita pandang enteng itulah yang banyak berkorban untuk kita... manusia mudah lupa bak kata Tun Dr Mahathir..tapi biasanya penyesalan akan membawa merana dalam hidup kita bila kita sedar ianya sudah terlambat....

kredit to mr rohaizad dan carca-marba




wordless wednesday #13 - chentaoven cuppies

Sunday, February 12, 2012

Lagu Ibu - Rafly (Ost. Hafalan Shalat Delisa)




Lembut kukenang, kasihmu ibu

di dalam hati ku kini menanggung rindu
kau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu, ooh di dalam nadiku



9 bulan ku dalam rahimmu
bersusah payah, oh ibu jaga diriku
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu



tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah do'a oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan do'amu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x) 





ibuuuuuuuuuuuuuu........... (3x)


Lembut kukenang, kasihmu ibu
di dalam hati ku kini menanggung rindu
engkau tabur kasih seumur masa
bergetar syahdu oh di dalam nadiku



indah bercanda denganmu ibu
di dalam hati ku kini slalu merindu
sakit dan lelah tak kau hiraukan
demi diriku, oh ibu buah hatimu



tiada ku mampu, membalas jasamu
hanyalah doa oh di setiap waktu
oh ibu tak henti kuharapkan doamu (2x)
mengalir di setiap nafasku (2x


ibuuuuuuuuuu........ (3x)



“Allahummaghfirlii waliwaa lidayya warhamhumaa kamaa rabbayaanii shaghiiraa”



sumber SINI


lagunya boleh download SINI yea