Wednesday, March 30, 2011

Resepi Kek Buah Kukus....

percobaan yang pertama kalinya....fuhhhhhhh...nasib baiklah jadi...hahahahaha...

sumber utama dari sini yea...[LINK]

tapi disebabkan nak buat dalam kuantiti yang agak banyak....so bertukarlah pada 

KEK BUAH-BUAHAN KUKUS.....


resepi asalnya diambil dari [sini]

ahhhaaaa........gambar diatas tu yang saya buat yea....
disebabkan saya rajin hari ini...meh saya copy & paste resepi asalnya kat sini yea......


Bahan-bahan ( 2 loyang 7 x 7 inci persegi ) - 

* 600 gram tepung gandum
* 300 gram gula halus
* 5 biji telur - GRADE A - besar (kalau GRADE B - 8 biji) - iva pakai telur gred B
* 2 1/2 buku (625 gram) mentega Golden Churn/ SCS - ikut koranglah nak pakai mentega apa...
* 1 kotak (500 gram) buah-buahan campuran
* 2 sudu teh bicarbonate of soda
* 1 sudu teh esen vanilla
* sedikit pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown) - iva pakai serbuk koko jek..hehehe
* 2 cawan gula, untuk dibuat gula hangus
* kertas kuih
* aluminium foil

abaikan yang dibelakang tu yea...hehehe


Apa langkah seterusnya....

1. Nama pon kek kukus..maka dengan itu silalah panaskan dulu periuk kukus korang yea....

2. Kan ada 600gram tepung tadi...amik sikit je dan gaulkan bersama buah-buahan campuran tadi...tujuannya
   supaya masa korang kukus kek tu buah nanti tak mendap....


3. Ahha...tak payah susah payah nak pakai pemukul berkuasa enjin yea...pakai whisk je cukup...


sumber [sini]

4. pukul mentega dan gula tadi sampailah kembang  dan sebati yea...


5. masukkan esen vanilla dan pewarna coklat tadi....kacau sampai sebati...

6. Maukkan telur tadi SATU-PERSATU...dan pukul sampai sebati...xyah pukul dengan kadar beriya...slow and steady jek...sebab kalau korang pukul beriya ini akan mendatangkan marah...eh bukan..nanti kek tu akan kering...kurenglah sedapnya...


7. bila telur dan sebati dengan adunan mentega tu...silalah masukkan tepung pulak yea....pon slow and steady...sampai sebati ok...kalau boleh gunalah spatula buat kaedah kaup-balik...



8. Bila dah sebati..pergi masakkan gula perang....gula tadi masak dengan api yang kecik....tak tahu buat...gula 2 cawan tadi masukkan dalam periuk.gunakan api yang kecil je masak sampai gula tadi cair dan tukar jadi perang.....ha...ade faham tak...??gula jangan bubuh air plak..tak jadi nanti....

ini yea gula yang dah menjadi gula perang....panas ni...tapi ianya juga cepat sangat membeku...

9.  Masa gula perang tadi panas...masukkan gula perang dalam adunan tepung tadi...jangan pakai spatula plastik yea..nanti leh cair...macam iva pakai whisk je cukup...kalau boleh sambil tuang sambil kacau..sebab gula perang tu cepat membeku bila masuk dalam adunan tepung....kalau boleh minta pertolongan orang lain tuangkan....kacau sampai gula perang rata dengan adunan tepung tadi...

10. Baru masukkan buah-buahan campuran yang digaul dengan tepung tadi...kaup-balikkan ia sampai sebati...


11. Tuang adunan kedalam loyang..sebelum tu silalah letak kertas kuih tadi dan sapukan mentega dan sadurkan dengan sedikit tepung.bila dah tuang adunan tadi..tutup loyang dengan aluminium foil..kukuslah selama 4 JAM ok....kalau nak kurangkan masa pon boleh tapi kalau 4jam kek lebih tahan lama....make sure periuk kukus tadi airnya dah mendidih yea....



kalau ikutkan resepi asalnya...kukus selama 2jam dengan api yang besar...manakala selebihnya 2 jam guna api yang kecik je...sebab tak bagi guna mixer adalah nak elakkan kek jadi berderai....
gambar kat atas tu yang iva bakar...derhaka dengan resepi asal..hahaha...gatal nak try bakoooo...nasib baik jadi jugak tapi sebab bakooo so kek agak kering sikitlah...yang kukus punya tak sempat iva nak amik gambar..licin semuanya...nyum..nyum...pujian semuanya kata sedopppppp...kanda pon suka nampaknya....Alhamdulillah..hehehehehe...




inilah oven iva...jenama "Butterfly"..memang suka sangat oven ni...sayang sangat²...kanda nak belikan oven lain pon iva tak mahu...ini juga best..buat kuih raya pon inilah ovennya..hehehehe


kek ni untuk hantaran nikah sepupu iva sebelah kanda....niat nak bagi sedulang hantaran..yang mampu kek ajalah...hehehehe


inilah kek yang sudah dibalut dengan baju..hehehehe....made by iva...idea jam 3 pagi koo....layankan je...hehehehe


inilah pengantinnya....TAHNIAH adik dan ila....kami doakan kamu bahgia hingga akhir hayat yea....amiinnn






notamuka : selagi kita berpasangan dalam hidup ni...mood berkahwin tu harap dapatlah dikekalkan...jangan hanya separuh nyawa bila nak ada anak atau pon bila dah tua nanti...biarlah kasih-sayang tu mekar hingga ke akhir hayat...ada orang tu siap boleh bagitahu iva lagi...jangan sampai mood kahwin kami habis cukup...hehehe...nampak sangat xfeeling lansung kawen..tengok iva dan kanda ni ha...masih in kawin mood walaupon dah nak hampir 2 tahun nikah....moga kekal hingga akhir hayat..korang doakan yea....amiinnnn

    Tuesday, March 29, 2011

    Pedang Tajam Tak..??

    hehehe..sekarang ni gian send entry via MMS plak..hehehe...sekarang memang agak sibuk dengan kerja..huhuhu...bila balik rumah barulah dapat send entry...rak larat nak blogwalking...aku perasan jugak sejak aku tak blogwalking ni..kengkawan pon jarang nak jengah blog buruk aku ni..hehehe...takpe² jangan risau..gua takde nak sentap² makngah ni...gua tau korang pon sibuk jugakkan...hehehe...ok start besok InsyaAllah lehlah jalan-jalan sambil tinggalkan komen yang bernas....

    aku ni kadang-kadang memang sakit hati cepat...tapi aku cepat cantas perasaan tu...
    aku tak tau camne nak luah kat sini..sebab aku takut ramai yang akan terasa hati ngan ayat-ayat cinta aku ni kang...terutamanya yang kenal aku.....itulah aku....perangai satu tu susah nak buang...memanglah baguskan perangai camtu..cuma kadang-kadang orang tak tahu apa cerita sebenar senang-senang nak cakap ikut mulut korang...oklah ingatan aku ialah...MIND UR WORDS......SEPOTONG AYAT LEBIH TAJAM DARI MATA PEDANG.....so sebelum pedang aku cantas ko...baikl ko pikir dulu sebelum cakap.....hehehehehehe.....




    notamuka : Kesabaran aku masih tebal InsyaAllah.....

    Monday, March 28, 2011

    ingat sihat bila sakit....jpg

    Kita mane tahu bila kita nak sakit bila kita sihat.....tapi...bila kita sakit pon...tak tentu lagi kita tahu bila kita boleh sihat....bila sakit...jumpa doktor..amik ubat...makan ikut aturan...memang kita baik...tapi luaran...dalaman kita tak tentu sama sihat...correct...???ni ubat amik tadi..semalam terseliuh di kampung....hari ni semua sakit...entah bila baik tak pasti....aku dah pulak jenis susah nak makan ubat...sekarang sedang tengok kanda main bola ditepi padang...nasib baik kanda cuti...boleh bawa pergi klinik...nak urut ke tak..???kalau urutkan sakit nanti...huuwaaaa.....

    Thursday, March 24, 2011

    allah swt lebih tahukan.....jpg

    Tunggu anak sendiri pulak yea.....hehehehe....ni anak buah kanda...kami memang rapat dengan anak buah.....orang selalu kata....rezeki masing-masing...so rezeki kami InsyaAllah ada...cuma tak nampak lagi...heeeee

    Wednesday, March 23, 2011

    Untuk kamu yang berstatus HAMBA ALLAH SWT....



    Nak cakap salah....Tak cakap pon salah jugak....so demi menjaga hati semua orang ...nak buat bodoh je....nanti diperbodohkan orang sekeliling...tapi...sampai bila...??SABAR..itulah satu perasaan ALLAH SWT kurniakan pada hambaNya bila dalam keadaan teraniaya.....REDHA.....ALLAH SWT bagi lagi kelebihan tu untuk tempuh semua dugaan dariNya..PERCAYA..sebab setiap kejadian itu ada hikmahnya dan hanya DIA Maha Mengetahui.....itulah yang membuatkan kita hambaNya KUAT...InsyaAllah....



    notamuka : erm...Allah Maha Mengetahui....Jangan Disalahkan Takdir...sebab Allah ada sebab menjadinya begitu...Subhanallah....

    Tuesday, March 22, 2011

    Apa Yang Kau Nak...??



    Dalam 'life' yang singkat ni..macam2 kita nak capai...tapi kadang2 waktu tak izinkan kita untuk dapat apa yang kita inginkan dalam tempoh yang sikit....sebab tu setiap hambaNya disertakan dengan perasaan redha dan sedia terima semua yang DIA dah tetapkan....

    Wednesday, March 16, 2011

    Hikayat Merong Mahawangsa Ost Sedetik Lebih by Anuar Zain



    cilok dari [sini]

    SEDETIK LEBIH
    Setiap nafas yang dihembus
    Setiap degupan jantung
    Aku selalu memikirkanmu
    Dalam sedar dibuai angan
    Dalam tidur dan khayalan
    Aku selalu memikirkanmu
    Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
    Barulah terasa ku bernyawa
    Kasihku…ku amat mencintai kamu
    Kerana kau beri erti hidup
    Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
    Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
    Ku bersyukur adanya kamu
    Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
    Asal masih adanya kamu
    EDRY ABDUL HALIM

    sumber dari sini yea....[link]

    Thursday, March 10, 2011

    Day 6 - A song that makes you cry



    inilah lagu zikir DOA TAUBAT yang boleh membuat aku menangis.....terutama kalau aku alunkan lepas solat,...
    Ya Allah kerdil je aku ni...yelah kadang-kadang tu aku terculas jugak..aku bukan sempurnakan...
    sayu je zikir ni...banyak lagi jenis zikir yg ada..tapi yg ni sayu sangat.....zikir munajat by Ustaz Badrul Amin pon menyayat hati aku yg rapuh dan lemah ni.....

    notamuka : korang camne..??lagu ape yang boleh buat korang CRY...???huhuhu


    Wednesday, March 9, 2011

    Day 5 - Band you are dying to see LIVE

    BAND ape eh.......sebenarnya aku tak berapa suka sangat nengok konsert² ni..aku cepat naik rimas...macam lemas dalam air tau....lagi satu..dulu masa aku sekolah..pernahlah pergi tengok show kat mall...ade pulaklah yang amik kesempatan meraba nieh...aku memang marah sangat time tuh...tapi masalahnya takkan ko nak main tuduh je org belakang kau kan...kebetulan pulak belakang akau tu seorang perempuan...takkan dia Lesbi plak kot...hohoho...2 kali tau aku kena raba tuh..sakit hati sungguh aku...gilalah...teruslah aku tarik member aku ketepi....aku kata aku takmau dok dalam ramai² tuh...hohoho...

    tapikan kalaulah aku diberi peluang..aku nak sangat² tengok band member aku...band dia ni band underground...tapikan..kalaulah impian band dia ni  berjaya dan terkenal...buat show aku nak ticket VVIP,....member aku ni peranan dia as lead guitar...aku kenal dia memang dah lama..sangat lamalah...lama lagi dari kanda..khekhehkehke....


    SECRET VIOLET




    korang tak kenal...memanglah sape yang layan underground pasti kenal...ha..yang mane satu kawan aku tuh...kalau gambar yg atas tu dia pakai t-shirt kaler violetlah....band ni dah start tahun 2007...tapi dulu mula² diorang pakai nama  "The Sims Band"...lepas tu tukar...."The Scene".....akhir sekali.."Secret Violet"....dan kekal sampai sekarang...Alhamdulillah...(jgn asyik tukar nama...nanti kurang famous..hehehe)..setakat ni lagu yang selalu mereka mainkan ialah...




    • Cinta Oh Cinta
    • Kisah Tentang Kita
    • Bukan Aku
    • Sekali Lagi
    dan EP utk lagu² dah keluar....tapi underground kot..huhuhu...yang pasti...keempat-empat lagu ni dah ada videoklip dan pernah tersiar kat Astro Channel 180....

    ok awak..ingat tau..kalau dah terkenal nanti..buat show..jemput saya tau...nak tiket VVIP..tak kira....

    maklumat lanjut sini yea....
    ataupon sini....

    notamuka : korang ade band yang korang suka ke...??kalau korang suka lagu-lagu mereka ni marilah sokong mereka..hehe...

    Testing Live Blogging melalui Hp aku ni ha...

    kenangan721.jpg by ~si chUmeL itU~
    kenangan721.jpg a photo by ~si chUmeL itU~ on Flickr.
    Testing live blogging...hehehe....

    A Doctor In The House

    borrow from here

    A DOCTOR IN THE HOUSE
    The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohammad

    aku rasa buku ni memang best...so aku akan beli...senaskah tadi aku rujuk di MPH Online  hanya RM100..
    ohw memang mahal..tapi isi kandungannya lagi mahal..ingat senang kau nak tahu tentang kebenaran yang berani ditontonkan tanpa rasa takut atau risau.....yang menulis pon mantan perdana menteri kita...
    terus-terang aku kata..aku bukannya suka politik sangat..tapi sebagai rakyat Malaysia at least kita kena amik tahu tentang politik di negara kita sendiri supaya negara kita tak jatuh ke tangan pihak yang tak bertanggungjawab sehingga membuatkan kita mungkin akan kehilangan hak-hak keistimewaan sebagai rakyat melayu.....sebagai orang melayu......

    eh melalut pulak aku..tapi aku galakkan korang beli jugak..baca..dan amik tahu...tak nak percaya takpe tapi TAHU....aku memang suka baca buku fakta mengenai MALAYSIA..sebab aku sayangkan negara aku sendiri....dan yang penting aku suka kenyataan berani Tun Dr Mahathir Muhammad

    Kalau nak saman..samanlah. Saya berpendapat memang akan ada orang tidak puas hati, memang ada orang yang suka nak buat saya bangkrap......


    Info menarik mengenai buku ini antaranya...


    • Tun Dr Mahathir ambil masa 8 tahun nak hasilkan karya ni...
    • Kandungan cerita buku ni dari Tun kecil hinggalah Tun jadi PM untuk tempoh 22 Tahun...WOW...
    • Pendorong utama Tun dalam menghasilkan karya ni isteri Tun sendiri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali dan juga anak Tun..Marina...Ohw...bekas setiusaha politik Tun pon sama-sama membantu..
    • Gambar muka depan buku ni diambil oleh menantu Tun iaitu Tara Sosrowardoyo..jurugambar terkenal Indonesia...
    • Buku ni Dalam Bahasa Inggeris yea...
    • Tun mengaku pernah terlibat dalam pasaran gelap zaman jepun dulu,....nak tau lanjut..bacalah buku beliau ni..hehe
    • Tun hanya ada 2 jenis kereta yang dibeli dengan wang sendiri...iaitu Perodua Kancil dan juga Proton Saga.....yang lain tu semua harta kerajaan beb....

    fuh....banyak lagi info menarik..korang beli dan baca...hayati jugaklah yea...barulah korang faham dan tahu tentang Malaysia di bawah pemerintahan Tun selama 22 tahun....

    borrow from here

    cerita lanjut klik sini

    notamuka : dulu pernah buat buku folia kerja kursus..tahun 1996...pasal Tun Dr Mahathir Mohammad....masih simpan sampai sekarang....wuuuu....korang suka membaca tak...???

    Monday, March 7, 2011

    Day 4 - Post your favorite quote

    My Favourite Qoute...........erm..banyak jugak yang menjadi kesukaan...ada antaranya aku create sendiri...tapi dalam banyak² qoute...aku suka yang ni....

    Ibarat Menarik Rambut Dalam Tepung....
    Tepung Tak Selerak....
    Rambut Jangan Putus.....

    sebabkan dalam kehidupan kita ni sentiasa ada masalah...
    so aku berpegang pada qoute ni lah....
    Alhamdulillah...kebanyakkan masalah aku berjaya harungi dengan no heart feeling beb....
    mana² pihak yang ada heart feeling ngan aku tu aku mohon maaf yea..aku ni manusia biasa je....huhuhu....
    semalam aku ke satu tournament....tunggu entry aku yea.....




    notamuka : tu gambar kanda masa di tournament,....korang agak² tournament ape..??

    Friday, March 4, 2011

    Day 3 - Your First Love

    Jeng...Jeng...Jeng......Rahsia aku terbongkar lagi....
    aduhai....tapikan cinta pertama aku ni nak kata love puppy..memang pon..tapi bertahanlah jugak...cuma on & off jelah...hehehehe..dan yang pasti..kanda tak pernah tau cerita ni..ampun bang...ini zaman kanak² ribena...walaupon i xminum ribena pon time tuh...

    masa tu bukan aku yg suka dia....dia ni yang jatuh suka kat aku...
    kata dia "love at the first sight" ewaaahhhhh...
    korang rasa-rasa masa tu aku umur brape yg dia tu jatuh suka kat aku...hari ni dia nampak aku..esok dia dah kenen² aku.....yang pasti dia tu setahun tua dari aku ok...dan kami bukanlah dari satu sekolah....ofkoslah zaman persekolahan....hehehehe...
    aku tanyalah..bila pula dia nampak aku yang sampai jatuh suka tuh...rupa² masa bas sekolah aku singgah isi minyak kat stesyen minyak..ceh....aku tak nampak dia pon...dia kata...ada..dia dengan kawan-kawan dia....
    ohw..terus aku teringat...time tu kawan-kawan aku dok pandang  mamat² segerombolan kat tepi jalan baru balik sekolah...kehkehkeh...aku sikit pon tak heran..tapi rupanya ade plak terkenan kat aku ni....kahkhakhakhahka...so maknanya aku tak tau yang mane satu dia ok...

    oklah korang...masa tu aku....DARJAH 5 yea kawan-kawan...aku ulangi..DARJAH 5...gila....memang dia gila pon(gila kat akulah...)punyalah dia nak kenal jugak ngan aku...masa tu dah tentu dia darjah 6...tua setahun katakan...kebetulan pula kawan sekolah aku ada plak sejiran ngan dia..dah minah ni jadi posmen perantaraan kami..yelah time tu mane reti nak Facebook..Frenster..Myspace...Chatting bagai....Tulis Surat je beb...hehehe..kelakar pon ade...ada sekali tu..aku ingat lagi...bila aku kata nak kawan je lah...dia hantar surat kat aku...dalam surat tu siap ade tulisan berdarah kau tau...adeh...nanges guling² tahan ketawa....(hope dia tak baca ni..tapi kalau dia terjumpa entry ni pon xde hal..cuba awak ingat balik kenangan tu..mesti awak sendiri gelak punya....)

    eh lama gak tau kami kawan..tanpa aku tau rupa sebenar dia..ada jugak sekali tu blind date..tapi aku tahu tu bukan dia...pandai je hantar member dia yg muka xhensem..konon nak uji aku lah tu,...weh i jujur tau....waaaakakakakaka...opppsss masa blind date tu aku ajaklah kawan aku teman.mane tau kang kena kipnap plak..hehehe...tu je sekali jumpa tau...alwayz keep intouch melalui surat dan call...yelah masa tu rumah masing² pakai telefon telekom lagikan....sampailah dia naik menengah..sebab dia tukar sekolah kat ngan kampung dia....so agak lama kami lost contact...tapikan dalam masa lost contact tu pon kami dah break sekejap sebab aku rimaslah...tak reti nak jiwang²..adeh...budak² beb mane reti nak jiwang...dia lainlah..memang dah dewasa kot..khekhehke

    tah nak jadi cerita....tetiba satu hari ni aku teringat dia....aku just try call rumah dia...sebab masa tu pon cuti sekolah..aku dial no fon rumah dia dengan harapan mungkin dia ada....jeng..jeng...rezeki aku kot time tu...dia yg angkat phone...so borak punya borak....tetiba nak serius balik...ewah..ewah...ni cinta monyet ke hape....hehehe...tapi hubungan kami tu on & off jugak..sebabnya dia jauh..aku malas pon nak fikir sangat...dia call aku layan...dia hantar surat..ade masa aku balaslah...kalau tak rajin terdampar je lah surat² tuh....huhuhuhu....


    tapi masa dia form 3...kami still keep intouch..sebab dia kata dia tetap sayang aku..tak boleh sebagai seorang awek...dia nak anggap aku sebagai adik kesayangan dia...padahal dia ada adikkan...tapi memang dia sangat caring pon..dia jaga aku macam adik dialah...yelah dia pon dah ade awek lain..aku pon masa tu tengah dok bercintun ngan somebody ni...


    dalam masa yang sama...awek dia ni cemburu gilalah ngan aku...tah apehal tah nak jeales...kang aku rampas betul² baru tau..awek dia tak suka dia ni sayang aku as adik pon..hehehe...aku pon xheran..dah pakwe ko nak sayang aku..nak kata ape...yang aku tau memang dia ni sayang gila kat aku....tak sanggup nak lepaskan aku camtu je...sampaikan dia jadi baik ngan family akulah...my mom pon sayangkan dia...dah anggap macam anak..so aku takkan kawen punya ngan mamat nie....


    sekarang dia dh kawen ngan awek dia tuh...tapi yang aku sedih sangat dan sentap sampai sekarang....dia kawen mane jemput aku....tau je dah kawen....aku pernahlah terjumpa dia ngan awek dia ni sekali kat kenduri kawen member kanda..masa tu depa lom kawen..aku pon ngan kanda baru tunang...chheeehhhh pandangan awek dia tak pernah berubah kat aku ni..takut sangat aku nak rampas cik abang dia tuh...cehhh...aku dah ada kanda kot time tuh..tak heran aku weh....


    so itulah cerita first love aku...yang aku takkan lupa sampai bila² kot...bukan untuk mencurang tapi untuk kenangan...mane lah tau..tetiba plak anak aku bercinta ngan anak dia tanpa pengetahuankan..hahahahaha...korang rasa aku nak ke terima besan yang jeles kat aku sampai sekarang...hahahahahahahahaha



    ha dalam gambar ni DIA tu ade....kawan yang teman aku masa blind date pon ade....pakwe aku yang lepas DIA pon ada..hahahaha...masa gambar ni diambil kami dah takde hubungan istimewa as couple pon...masa ni aku single tau....korang rasa yang mane satu dia...??TEKALAH.........

    notamuka : semua kenangan percintaan aku ni mendewasakan....sebab tu aku boleh baiki banyak benda sebelum aku dan kanda kawen....hehehehehe...TQ pada kamu semua sebab bagi aku pengalaman indah itu....ini semua kerja ALLAH SWT....







    Thursday, March 3, 2011

    Day 2 - If you could chose a time period to be born at , which one would it be and why?

    sedut dari sini

    jeng..jeng...jeng.....ni tahun aku lahir....YES..aku tau aku muda lagi..kehkehkhe...sila muntah kat tepi yea kawan-kawan.....

    tapikan kalau aku dibagi pilihan...aku tetap nak pilih lahir tahun 1984 jugak....

    sebabnya...

    1- Senang nak ingat tahun dan kelas aku masa sekolah dulu....contoh ~ aku Darjah 3 tahun 1993...kan senang...hehehe

    2- Sama tahun dengan TV3...aku memang kureng sikit tengok TV3..tapi aku suka bila TV3 celebrate bday..aku join sekalilah..kira diraikanlahkan....yeay...

    3- Pada tahun 1984 ni juga kereta SAGA tu dapat namanya...yeay....sokonglah barangan buatan Malaysia yea kawan-kawan....

    4- Aku lahir 1984..so akulah kakak....aku ada 4 adik kat bawah aku...hahahahahaha....kuasa perkataan AKUKAN KAKAK........kau ade..??

    5- Kalau aku lahir tahun lain....dah tentu aku takkan jumpa kanda jebat tersayang kan...kan..kan....tul tak...??

    6- Adik-beradik aku lahir selang 2 tahun...so start ngan aku..1984, 1986, 1988 dan 1990...kan cantik turutannya tu..kehkhekhekhe....

    7- Sebabkan aku lahir 1984 so aku muda setahun je dari kanda...hehehehehe....

    8-Aku bangga lahir tahun 1984....dan dah ditentukan oleh Allah SWT aku harus lahir kedunia yang fana ni pada tahun 1984.....

    ok sekian.....hehehehehe..korang camne plak...??jom ar join..lom terlambat kot...

    notamuka : semalam aku cuti...tak sempat nak update entry...so lewat sehari aku ni....huhuhuhu...hari ni aci tak buat 2 entry sekaligus tuan tanah....???

    Tuesday, March 1, 2011

    Day 1 - Post one confession/secret.

    ape eh rahsia aku nak kongsi ngan korang.....erm..banyak..tapi aku pilih satu je lah...
    huhuhu..dalam banyak² binatang atau serangga dalam Malaysia ni..yang paling aku geli ialah......









    sedut dari sini 

    entahlah...aku memang geli sangat ngan cik lipas ni....aduhai....aku boleh menjerit tau nampak benda ni....kanda boleh gelak²....huhuhu...mengutuk isterinya yg cute ni...huhuhu..nanges...

    sedut dari sini

    yang ni entahlah..dulu takdelah geli sangat..tapikan bila dah lama-lama tu aku naik geli...aduhai...
    nak plak kanda suka tengok dokumentary kat ASTRO pasal haiwan.....aku memang takkan join punya...lariiiiii........
    tapikan kalau main dam ular tu aku bolehlah...bukan aku tengok sangat gambar ular dalam dam ular tu pon,....
    hehehehehe...tahu baling dadu dan jalan ikut giliran jek..hehehe

    sedut dari sini yea....

    sedut dari sini

    ha yang ni memang pengalaman yang mendirikan bulu tengkuk aku..sampai sekarang....huhuhu...
    masa tu kat umah atok aku...adalah album² gambar lama...
    aku pon nak kemaskanlah..tetiba rajinkan...
    ha punyalah rajin...masa aku dok keluarkan album² tu dari almari tetiba ada sesuatu yang melompat dari album tu kearah aku....huwaaaaaaa....
    aku punyalah terperanjat..aky tertepis...jatuh ke lantai..
    punyalah aku geli....aku menggelabah takut cicak tu naik ke aku balikkan...aku boleh terpijak...
    diulangi terpijak cicak tersebut....agak² korang boleh bayang tak camne keadaan cicak yg dah dipijak oleh aku tuh.....aku tak mau ingat dah...masa tu seminggu selera makan aku putus tahu tak.......sampai sekaranglah aku geli ngan benda alah ni...huhuhuhu....
    masa buat entry ni pon aku geli-geliman tau...huhuhu.

    notamuka : ok itu antara rahsia yang aku boleh kongsi kat blog yea kawan-kawan...sekian hari pertama...yeay...

    30 Things in 30 Days Challenge! Part II

    hari ni 01 mac 2011....aku Iva Saionji...menyahut cabaran 30 hari berblog....hehehehehe....mengikut tajuk yang telah diciplak dari cik adik manis akiss ferrero....nak join..??jomlah...tapi jangan lupa backlink eh....
    tajuk-tajuknya ialah.......


    30 Things in 30 Days Challenge! Part II

    Day 1 - Post one confession/secret.
    Day 2 - If you could chose a time period to be born at , which one would it be and why?
    Day 3 - Your First Love
    Day 4 - Post your favorite quote.
    Day 5 - Band you are dying to see LIVE
    Day 6 - A song that makes you cry
    Day 7 - Bullet your day
    Day 8 - Your opinion on your body and how comfortable you are about it.
    Day 9 - What you think about your friends
    Day 10 - Your favourite book
    Day 11 - The meaning behind your Tumblr name
    Day 12 - Something that puts a smile on your face no matter what.
    Day 13 - A picture of where you want to honeymoon.
    Day 14 - Your first celebrity crush
    Day 15 - A problem that you have had.
    Day 16 - A song that reminds you of a best friend.
    Day 17 - A picture of your room.
    Day 18 - Your Zodiac Sign & if you think it fits your Personality
    Day 19 - Google the meaning of your name.
    Day 20 - 3 things you are proud about your personality
    Day 21 - Talk about your piercings or tattoos, if you have any.
    Day 22 - Tell your followers how you do your makeup.
    Day 23 - Favorite area or room
    Day 24 - The month you were happiest this year and why
    Day 25 - A picture that makes you laugh
    Day 26 - What’s the meanest thing anyone has ever said to you?
    Day 27 - Hand write your name.
    Day 28 - 10 ways to win your heart
    Day 29 - Nicknames you have, and why you have them.
    Day 30 - A Pic from last year and A Pic from Now ... How have you changed in the last year?


    notamuka : ni sesi II.....sesi I dulu xdapat nak join venture...yang ni aku try....chaiyOokk...tq pada tuan tanah sebab bagi join...