Monday, February 28, 2011

Ubat Mujarab

korang tau ape ito 

Vicks Vaporub  taglinenya "Rub it on...Use in steam"...

ha ni rupanya ya...

pinjam dari sini

hari ni perfume yang aku sembur pon dah hilang baunya...
diganti dengan bau tuan Vicks ni ha....
tetiba masa makan lunch tadi sakit kepala menyerang....
rasa macam nak muntah pon ada..tapi mengenangkan aku baru je makan..
rugilah kalau muntahkan...aku kawal otak aku supaya fikir yang indah² supaya aku tak muntah...huhu
so habis je mamam terus sapu vicks supaya kurang sikit sakit kepala dan rasa nak muntah,.,.
benda alah ni memang aku sentiasa bawak dalam handbag ni...
mane tau jalan² tetiba pening kepala ada gak benda berangin tuk hilangkan sakit kepala...
huhuhuhu...bukan setakat ilangkan gatai² dan selsema...
bahkan kalau pening kepala pon boleh membantu..heheheheh
aku dah macam buat iklan plak..hehehe
benda ni pon memang elok dari budak kecik sampailah kau dah besar ni leh je pakai...



sumber dari sini

wah...macam SPA je kan....stimkan muka dengan air panas..untuk tujuan membuka lubang Pori² kat muka kitakan...tapi....sekarang ni aku nak cerita pasal steam muka pakai vicks sebab selsema...
ha...kau amik dalam sesudu kecik vicks ni...bubuh dalam mangkuk...then kau bubuh air panas...lepas tu kau buat macam gambar diatas..dalam 15 minit cukuplah...InsyaAllah...hingusan kau akan terkeluar dan akan membantu melegakan diri...Fuh......

hehehehe...oklah...selamat guna vicks okeh...

notamuka : Benda ni aku suka pakai dari kecik sampailah dah kawen ni ha...nanti ada anak pon aku guna jugak..selagi benda ni dijuallah kiranya...

Saya nak join bloglist Nelly The Strange

hehehe..iva telah ditag oleh si comel ni....


so syarat²nya ialah.....



- Copy BANNER yang Nelly dah sediakan dan linkkan ke entry ini. - 


DONE



- Paste kan kat entry, dan buatlah entry ringkas bertajuk : "Saya nak join bloglist Nelly The - Strange" 

DONE

 -Yang belum FOLLOW, sila follow ye . . -
DONE

Korang pilih nak masuk kategori mana : Otai , Sempoi , Cool

ermm...iva rasa blog iva sesuai yang SEMPOI lah...hehehehe...
DONE

 Tinggalkan link anda kat ruangan komen entry ini.
DONE

Tarikh tutup: 29 MARCH 2011 
Cepat kawan-kawan....


Tag dekat 3 orang ok 

hehehehe....iva mau tag

Puan Mysara - sebab cik kak ni tgh rajinkan..kan mai kan..heheh
Sis Heze - sebab saya sayang ini kakak...muuahhh
Mama Shiela - Kak boleh eratkan silaturahimkan...hehehe

dan pada yang join...meh dipersilakan....janji ikut syarat yea...Good Luck u aLL

notamuka : manelah tahu ada rezki....walau takde hadiah lumayan tapi layannnnnn...hehehehehe...salam perkenalan pada tuan tanah blog Nelly The Strange yea...

Friday, February 25, 2011

Kanda Jebat Dihati Dinda Iva

kanda selalu pesan...

kita tak tahu keadaan sebenar dia....jangan cakap ikut apa kita nampak je....ape yang kita boleh buat ialah "positive thinking"..dan doakan yang terbaik untuk dia...

kanda jebat tu nampak je muka macam ganas..sebab ade scar..khekhekheke


tapi aku suka bila dia senyum..manis sangat,...hehehe...ala sesekali aku puji kanda kat blog...hehehehe

aku kalau marah tu takdelah lama menjela.....sebab nanti aku oklah..biarkan je..pandailah aku baik sendiri...
macam kalau aku dan kanda..masing-masing ada tak puas hati..kami buat keje sendiri²...aku kat dapur..kanda depan TV tgk bola....nanti ok je kami startlah cakap balik..selalunya kanda yang akan cakap dulu...hehehehe...sebab tu kanda kata aku degil..kehkhekhekhe....aku nak manjalah...nak kena pujuk...eh korang jangan dengki eh...yang belom kawen lagilah xleh nak dengki bagai....yg dah kawen tu amalkan kebahgiaan dalam rumahtangga...cheewaaahhh....tapi kami jarang bermasam muka...paling kuat pon...aku akan kata camni....

jangan cakap ngan nis selama 5 minit...

kanda akan gelak then xcakap....korang ingat mampu ke kanda nak tahan 5 minit..ade je benda kang dia nak tarik perhatian aku supaya bercakap dengan dia...hehehehe...comel sungguh...laki sape tu..hehehehe


abaikan aku yg demuk tuh..huhuhu...tgh nak kuruslah ni....kanda tu bagilah makan banyak mane pon..tak gemuk²..heran aku tau...paling kuat pon perut dia je naik...then bila lapar kempis balik..kehkehkhee....tapi skrg dah berisi jugaklah...takdelah sekering dulu...

dulu masa kawan² dulu...korang ingta kanda ni romantik ke...??
teeeettttttttttttttttttttttt...salah....
tak romantik lansung..hampeh...hahahaha
dengan aku² sekali hati keras....merajuk pon dia tak heran...lama-lama aku tak reti nak merajuk...
tapi itu dulu...sekarang bila dah sah jadi suami dan isteri...
wahhhhhhhh....bukan main lagi dimanjakan aku ni....
nak buat tu takleh..nak buat ni takleh...huhuhuhu
sidai kain selalu pon..dia yg buat....kemas rumah...laki aku yg buat...
ape....???mane ade dayus weh...kan bagus sama-sama buat kerja rumah...
aku basuh kain..kanda sidai...sama-sama lipat...
aku masak..kanda basuh pinggan..sama-sama kenyang...
aku siapkan makanan..kanda kemas rumah..sama-sama senyum senang,,,
ha...kan...elokkan camtuh...kalau ada anak nanti pon sama-sama jugak InsyaAllah...
dulu kami ade jaga Qalisya....anak kawan kanda...kami pinjam weekend je,...
kadang-kadang lajak sehari-dua...
Qalesya masa tu umur 3 bulan...komfom jam 3@4 pagi buta melalak nak susu....
aku bangun diamkan Qalesya,...kanda sibuk buatkan susu untuk Qalesya...aku tak pernah paksa...dia rela...
sebab tu aku terharu dapat husband cam kanda nie...kadang-kadang kalau kanda tengok aku penat sangat...
dia akan offer diri...

hari ni biar abang masak ok...

hehehehe...nasi goreng pon sedap ape....sesekali husband masak tak nanges dalam hati ko....

to kanda a.k.a Mohammad Najib Tahir...

terima kasih diucapkan diatas segala susah-senang kita berdua selama kita dah kahwin ni...
akan dinda hargai kanda...sebab kanda hanya seorang takde gantinya....

ok dah...takleh jiwang sangat kang ade yang termuntah hijau kat sini...
nak muntah pegi jauh² yea...huhuhu
oklah kang tak pasal² air mata aku bergenang...
tunggu anniversary kami yg ke-2 aku buat entry jiwang berkarat punya....
tunggu eh....hahahaha
oklah....nak g melawat blog kengkawan..dah bape hari ni aku culas je..bz beb....
last sekali,....inilah dia Qalesya kami....









uhh..rindunya,....

notamuka : doakan kami dapat zuriat yg soleh dan solehah satu hari nanti yea...amiinnn



Thursday, February 24, 2011

Kesinambungan Ape korang akan lakukan sebagai manusia yang ada akal...??

ok....semalam iva cuti..sebab kemas rumah baru..hehehe..iva baru berpindah ke rumah sendiri..rumah kanda..iva " mem besar dalam ito rumah..."..hehehehe....tq pada kengkawan yang bagi feedback dalam entry ini...iva baru dapat reply korang punya komen hari ini...itupon sebelah petang ni...
sepanjang pagi tadi sampailah ke jam 12 pejabat iva mengadakan perjumpaan bulanan...dimana bertujuan untuk meraikan Timbalan Pengarah kami yang bersara dan juga demi meraikan kejayaan kami semua dalam menjayakan MAHA 2010 yang lalu....
Unit iva menguruskan ini.....

Walk-In Seminar Maha 2010.....

So berbalik kepada entry ini...
ini pendapat ivalah....ape ppon yang korang lakukan tu iva anggap itu bahagian masing²...

kalau andai kata situasi tu berlaku pada iva dan kanda...kami akan lakukan ialah...

*kalau budak² yg mintak derma utk surau ke..umah anak yatim ke.....tindakan iva dan kanda ialah...kami takkan bagi derma..sebaliknya...kami akan suruh dia duduk dan orderkan makan dan minum...sebab ape.....zaman sekarang terlampau banyai sangat sindiket...banyak sangat.....memang kalau kita tengok tu kesian...tapikan korang fikirlah..budak² tu takkan dapat duit tu pon..sesen pon takkan dapat punya....makan pon tak tentu...sebab ketua sindiket dia yg amik duit tu dengan senyuman..itu kalau tabung budak² ni penuh...kalau takde atau sikit..mau makan makian dan sepak-terajang.....itu REALITInya.......kadang² yang datang tu siap dukung anak yang kecil...elok tido nyenyak sambil dibawa kesana-sini oleh ibunya...itupon sindiket...sedih ivalah....kadang-kadang orang yang tak tahu hujung-pangkal akan kata 
iva dan kanda kedekut...setakat RM1 je kot..takkanlah susah sangat nak bagi....tapi korang fikir sendirilah....korang bagi setiap seorang RM1...kata ade 10 orang penderma satu hari....berapa jumlah dapat...??itu kalau RM1...kalau ade yg terbaik hati bagi lebih,.,paling kuat RM10...wow...korang bagi duit buta je kat orang yg ada kudrat dan kuat yang boleh bekerja tapi gunakan jalan singkat...suruh budak² kecik yg mintak derma.....yang sengsara sape...???yang jadi mangsa sape..??cuba fikirkan..........

* kalau orang buta pulak.....erm....kadang² tu terlepas jugak RM1...tapikan....kadang² tu...baru tadi berlalu..eh ada lagi satu datang.....then...eh ada pulak lagi satu...tapi biasanya orang buta ni iva xde lagi dengar pasal sindiket...mereka nak mintak kerja pon bukan orang nak bagikan...yelah sebab mereka buta....

tapikan...yang iva faham..kalau selagi kita mampu kita tolonglah....apepon niat sebenar si peminta sedekah tu biarlah Allah SWT saja yang membalasnya....hanya Allah SWT yang tahu....

macam tadi dalam perhimpunan..pengerusi kami sentuh pasal peminta sedekah yg berlegar di Pasar² tani kami....ada fatwa berkenaan itu....nanti iva try kupas eh....itu belum lagi cerita pasal mintak derma untuk bina atau besarkan masjid yang selalunya berada depan bank-bank sekitar malaysia ni.....hehehehe...kata pengerusi kami...mintak derma nak bina dan besarkan masjid..tapi malangnya bila masjid dah siap..makmumnya takde lansung atau pon setakat 1 atau 2 saf sahaja setiap hati...tapi betul juga, cuba korang perhati eh...biasanya orang yg mintak derma depan bank ni...masa kita nak masuk bank..hanya senyum takpon buat² tak nampak kita..tapi bila kita keluar je dari bank...tetiba.."Assalamualaikum cik...."..hehehe..macam-macam dunia ni....takpelah,..macam iva kata tadi...apepon Allah je yang dapat balas niat sebenar mereka...tapi kalau badan dan fizikal sehat sejahtera tu takkanlah xmampu nak cari kerjakan..sampaikan nak minta derma bagai..hurm....entahlah...bak kata sahabat iva...orang malaysia ni baik hati belaka.....sebab tu peminta sedekah pon boleh kaya,....sebulan duit dah macam gaji kita yg bekerja berhempas pulas ni....


notamuka : nak derma biarlah dengan hati yang ikhlaskan..jangan diungkit² maka pahala tak dapat dosa pula yang gantinya....

Tuesday, February 22, 2011

Ape korang akan lakukan sebagai manusia yang ada akal...??

Dunia ni macam-macam ragam manusia ada....(eh kenapa ayat macam tunggang-terbalik..)...kelakar..sedih...sentap...ceria...semua ada..tapi..aku bukan nak story pasal tu pon....hehehehe....

jom kita bercerita tentang.....

pernah tak bila korang dok sedap makan kat kedai makan....
tengah seronok berborak sakan...
tengah best hembus asap rokok sampai berkepul-kepul...

TIBA-TIBA...

datang seorang budak lelaki...
dengan pakaian macam tak cuci setahun
dengan muka tercoreng-coreng kotor...
dengan badan yang kurus kering....
dengan tangan yang kerdil memegang tabung dan kertas minta derma...


ATAUPON....

datang seorang lelaki ditemani seorang wanita, berpimpinan tangan sambil si lelaki sebelah tangannya memegang tongkat yang diketuk² ketanah....singgah dari meja ke meja....

ape korang akan buat kalau korang berada dalam dua situasi yg berbeza ini...???


gambar sekadar hiasan....yummynya....bahannya ade kat umah...bilalah nak buat ni....


notamuka : kadang-kadang aku keras hati...tapi sampai bilakan...

Monday, February 21, 2011

Contest Teka Lirik Lagu



bukan senang aku ni nak join contest...dulu aku penah join contest joe...rumit jalan cerita contest joe ni..tapi best layankan...ingatkan xde rezeki..rupanya ada rezeki aku kat situ....dapatlah hadiah dari joe...rujuk sini...pernah gak dapat hadiah dari sini...Anuar Kamaruddin...Penulis Novel yang berjaya diusia muda..teruskan usaha...aku dapat present sebab aku rajin komen kat novel online dia...tq dik...gambar takde sebab masa amik gambar tu zaman xpakai tudung...so xleh nak kongsilah eh...maaf...

so ni aku nak join lagi contest..yeay...
anjuran blogger fyna...so kena ikut rules kan...hehehe...

perjalanan contestnya begini...

kena teka lirik ni...

Pernahkah Kau Ada
Bila Ku Perlu
Tuk Menyatakan Rasa Sakit
Dalam Diri
kemudian kena buat ini...

* buat satu entry pasal contest ini....( DONE )
* copy and paste banner dari blog fyna...( DONE...diatas sana..)
* Jadi follower fyna disini..( DONE )
* Teka lirik Lagu diatas..( Jawapan Di Bawah Sekali...DONE )
* Jawapan sebelum tarikh tutup...28 Feb 2011 bersamaan hari ISNIN...(Done..hari ni 21 Feb 2011 )
* letak link entry ni kat comment box blog fyna disini yea...( Lepas post entry ni yea..)
* sila Tag kengkawan anda seramai 3 orang walaupon sidia tak rela...cak..cak...hehehehe..makesure member  
   tau yea..( Done 3 Orang dibawah.......)

ok yang pasti ade clue untuk korang teka eh...

* penyanyi Lelaki...( SOLO )
* lagu ni antara yang terfemes jugak...
* fyna selalu letak lirik lagu dalam blog dia..tapi dia tak pernah lagi letak lirik untuk lagu ini...

hadiah yang fyna tawarkan ialah

1st korang dapat -Topup RM15...
2nd plak dapat    -Topup RM 10..
Ketiga pula dpt   - Topup RM5..

tapi aku tak kesah pon..ada rezki adalah...suka² join..hehehe..buat memeriahkan blog member²kan...

oklah jawapan aku ialah..........................

.....
....
...
..
.





Lagu Cuba nyanyian Faisal Tahir......................


so yang kena tag terpaksarela ialah...



So cik fyna sayang....inilah dia yang diminta..fuh....berenti² aku wat entry ni..hahahah...ok good luck pada semua ya...muuaaahhhhh
sesapa yg nak join pon silakan..mane tau korang ade LUCK...


notamuka : kalau salah tekaan tu abg faisal tahir jangan saman eh...hahahaha...





Thursday, February 17, 2011

Ini bukan Rumah Yang Terbakar...Tapi....................

ha...kalau berlaku kebakaran...nak panggil sape..??telefon mak ke..??ayah..??suami..??ataupon kawan baik..??atau bomba...??polis boleh ke..??


Rumah Terbakar Panggil Bomba
Bomba Datang Berlumba-Lumba

tapi dalam kes ni bukan rumah yang terbakar..tapi pejabat....hehe..korang pernah ke join latihan kebakaran...aku rasa last sekali aku join masa sekolah dulu...10tahun lepas...woooo lamanya...korang..??
kadang-kadang kita suka amik mudah benda² camtu...sekarang memanglah tak berlaku..andai kata satu hari nanti berlaku kebakaran..ape korang nak buat...??katakan pejabat korang berpuluh² tingkat...nak turun guna ape..??sempat ke..??nak ikut mane...??ape nak kena buat..??nak cemas ke..??nak tenang ke..??ha...pernah korang terpikir tak...??nak pula pejabat korang jenis guna pintu kaca yang kena guna cap jari or kad untuk akses keluar masuk....macam pejabat aku ni ha...aku dahlah duduk tingkat 6..memang tak nampak cam tinggi...tapikan kalau berlaku kebakaran..aku tak mahu terperangkap dalam bangunan ni..macam kes ini...ataupon bila dah sampai ke tempat yang selamat..rupanya kawan kau duduk sebelah je masih lagi kat atas..huhuhu..tak mau weh....

pinjam sat yea...sini

kalau boleh kita kena elak benda-benda buruk dari berlaku...jangan dah terhantuk baru nak terasa sakit....masa tu tak berguna dah...kerugian berjuta-juta kot...nyawa lagi..kesian...huhu...korang pon kena fikirkan benda-benda ni..kita tak tahu bila akan terjadi so sebelum bermula baik kita amik langkah berjaga-jagakan...


terjumpa kat sini


notamuka : next week aku akan jumpa pegawai bomba dengan 3 lagi rakan setugas untuk bincang tentang latihan kebakaran ni...korang bila lagi...??





Wednesday, February 16, 2011

Pengalaman itu mengajar kau tak..??

Pengalaman mengajar kita tak..??setakat ni kebanyakkan pengalaman tu mengajar aku...kadang-kadang pengalaman kawan-kawan pon aku pinjam untuk rujukan akan datang....mane yang baik aku ikut dan ubah ikut keadaan semasa..tapi yang tak baik tu aku jadikan sempadan supaya kesilapan tu tak berlaku dalam hidup aku...kalau berlaku sekalipon atas sebab tak dapat elak..sekurang-kurangnya akal ni laju je fikirkan solution....

tapi tak semua aku jadikan pengajaran...ade jugak berlaku juga 2-3 kali...tapi aku sendiri tak serik...itu bukan salah orang lain...salah diri sendiri ok....aku mengaku...yelah takde sesiapa pon dalam dunia ni tak pernah lakukan kesilapan....ataupon tak pernah ulang kesilapan dalam hidup....selagi kita bernafas kita akan melalui fasa² yang kita sendiri tak boleh nak jangka....

contoh dalam perhubungan....dulu aku pernah dikecewakan dalam percintaan..sape yang tak rasa sakit dikecewakan tu aku tak taulah korang tu ketagori ape...tapi aku mengaku....memang sangat sakit...tapi orang kata pengalaman mengajar kita...aku jadikan kejatuhan aku masa tu untuk aku terus kuat berdiri untuk masa depan aku yang lebih baik...masa kejatuhan tu sesapa yg ada ngan aku time tu akan nampak betapa lainnya aku....jadi seorang yg pendiam...sedih je 24 jam,...tapi itulah duduk je dalam bilik...xmay keluar...tengah malam keluar duduk kat hall sembahyang..mintak Allah kuatkan jiwa aku..selalu jugak aku nages pagi² buto...yelah time tu semua org dah tido..mak aku terutamanya..aku tak mau dia susah hati tgk aku susah hati...sampai satu tahap kawan aku ajak keluar..pegi port dickson...kawan aku kata jomlah..kita keluar..sekurang²nya leh kurangkan sikit duka aku tuh....mane mengadekan..tapi sakit sangat time tuh...aku jatuh...kawan aku kata tak salah kita nak sedih ni...tapikan..aku nak tanya kau sedih beriya macam ni...sidia tu sedih camni jugak ke..??aku tersentak...diam...aku geleng kepala...then kawan aku kata...dah tu...kenapa nak buang masa sedih² macam ni...baik kau fikirkan diri kau...enjoy selagi boleh..anggap ini dugaan dari Allah...ada hikmah kenapa kau ngan dia tak panjang jodoh....aku diam lagi...pikir...then aku nanges....kawan aku kata...dah jangan buang air mata tu....aku nanges masa tu bukan sebab aku sedih dikecewakan...tapi aku gembira sebab ada kawan² yang sentiasa sayang dan take care aku...oooooo walaupon kejadian tu dah berlalu lebih kurang 6 tahun lalu...tapi kalau aku kenang balik detik kat tepi pantai tu aku mesti menitik air mata....aku sayang kawan-kawan aku...bila tgk balik gambar aku time tu macam kelakar..sebab muka buruk kot..hehehehe....Alhamdulillah dari situ aku bangkit...aku spend lebih masa dengan family aku...aku spend lebih masa dengan kawan-kawan aku...aku cuba jadi yang terbaik untuk diri aku...tapikan aku tak salahkan sidia pon...sebab aku pon ade salah..yelah dari pengalaman itulah yg mendewasakan aku sekarang...aku belajar berubah...banyak sangat hikmah dari apa yang terjadi dulu tu...banyak sangat....dari situ aku belajar sayang diri sendiri dulu sebelum sayang orang lain...aku belajar sayang kawan-kawan aku....aku rajin buat sembahyang malam...aku lebih kusyuk sembahyang...dan yang paling utama...sebabkan xpanjang jodoh dengan yang tu lah aku jumpa jodoh aku sekarang....Alhamdulillah...lebih ikhlas sayang dan jaga aku....ex-boy aku pon sampai sekarang tak kawen² lagi...last time aku jumpa dia tahun lepas pon dia masih begitu...tak berubah...hehehehehe...

so pengalaman mengajar aku dari banyak sudut..sampai sekarang ni pon..banyak benda yang berlaku dalam idup aku jadikan pengajaran...supaya aku tak leka....thankz pada kawan-kawan aku masa tuh....mereka memang kawan aku..terbaik...sampai sekarang kalau mereka cuti balik KL (macam terbalik lak..yelah kami nmembesar kat KL kan...heheheh)mereka akan msg nak mai umah aku...request masak itu..masak ini...aku enjoy..lepak kat umah aku...makan-makan...borak-borak...ketawa-ketawa..gossip-gossip...nasib kanda aku tu memahami...thankz to my kanda too..begitu memahami....Alhamdulillah...setiap yang berlaku tu ade hikmahnya.....korang banyakkan bersabar dan memahami lumrah alam semesta...InsyaAllah...Allah tahu yang terbaik untuk hambaNya....

tapi semua yang berkawan dengan aku..aku sayang...koranglah sumber kekuatan aku..koranglah sumber inspirasi aku...yea..termasuklah korang wahai blogger sekalian...terima kasih sebab sudi berkawan dengan aku yea....moga Allah Ta'ala saja yang dapat membalas jasa baik korang pada aku....amiinnnn



inilah orang yang menasihati aku masa aku kecewa tu....namanya Zuraidah Abu Sudin...sekarang dia adalah seorang pendidik anak bangsa di seremban....kami dah kawan since tadika tau...huhu..jodoh kawan panjang...sepanjang sekolah rendah satu kelas dari awal sampai akhir..gitu gak masa sekolah menengah..cuma masa form 3 kami pisah kelas then jumpa balik after form 4 until form 5...masuk UiTM ingat tak jumpa dah..eh dapat "U" yang sama...sama jurusan plak tu...cuma kami lain department...sampai sekarang kami masih berkawan...susah nak dapat kawan camni...sayang kau...

dari kiri aziah(adeq..dah jadi ibu kepada seorang anak),  juniza (pengapit aku ni masa aku kawen), zuraidah (penceria keadaan....), Salmah ( salah seorang yang menasihat aku juga masa kat port dickson tu...tq mah...sayang aku...aku suka buli ko tu tanda aku sayangkan kau...)...last tu aku..masa ni aku dah recover dari kecewa...gelak je...spend time lebih with them... 


kat tasik shah alam....sebab melawat zuraidah yang masa ni sambung degree kat situ... 


 ni masa adeq bertunang....hehehe...kami semua sedondon tau....suka sangat...kebetulan kesemua kami suka sangat ngan kaler biru...hehehehe
ni masa aku nikah...zuraidah sentiasa ada....masa tunang dulu pon dia datang tolong...hehehe....jun jadi pengapit aku sepanjang majlis...yanng lain tu kawan UiTM....pon kawan-kawan susah-senang masa kat merantau kat negeri orang....tq korang...koranglah harta terindah dan bernilai buat aku....tu yang lelaki dalam gambar tu pon kawan baik aku pe...sayang dia..hug ketat²..woooo


notamuka : sebak tak habis....maaf entry panjang pula...nak baca sampai habis terima kasih...tak mau kalu...terima kasih jugak..mane leh paksakan....TQ sebab baca...


Monday, February 14, 2011

Alhamdulillah....Sebarang ujian dariNya utk mematangkan hidup

Semua umat manusia yang hidup kat muka bumi ni takkan ade yang sama nasib....mesti berbeza-beza punya...kau nasib kau..aku nasib akulahkan...tak kurang jugak yg suka salahkan Yang Maha Esa sebab nasib tak sebelahi dia....tapi bila nasib dia baik..wah...time tu baru nak ingat DIA.......



notamuka : entry pendek..sebab otak aku sempit..banyak benda nak pikir...jangan gila cukup


Sunday, February 13, 2011

Cerita Sikit Perjalanan Ke Perak 2

ha sambungan bahagian 2....

lepas dah dera pengantin selama beberapa jam...beberapa jam je kot..hehehe...sampai pengantin dah penat dan tak larat...kami pon berpisah....dari parit buntar dah pukul 6.30...iva dan kanda meneruskan perjalanan ke Penang....chewaahhh..bukan pergi ke pulau pon...just nak melawat keluarga angkat dan kawan-kawan kat penang je....destinasi pertama di penang ialah Teluk Air Tawar...

ni laluan tepi laut dekat tol ape tah..hahaha...orang penang ape nama tol nieh....??

yeay..sini mesti singgah..sebab keluarga angkat iva dok situ...maka berkelanalah kami berdua sebentar kerumah mereka...tak dapat jumpa semua sebab ade yg ke pulau berjalan-jalan dan pakcik plak kebetulan ada orang meninggal kat area situ...(sape suh main terjah jek....hehehe) lepak dalam sejam-dua sambil borak² layan makan roti telur hasil dari mak angkat iva punya air tangan...(ape punya bahasalah aku ni..)...dari situ bergerak ke rumah kawan iva masa di uitm dulu...nama dia wanie..punyalah suka dia malam tuh...kalau leh suma dia nak bagi kami makan...wah...siap buatkan nescafe panas kaw punya...yelah dia tau kami dah penat sebenarnya..hehehehe (tak sempat nak bergambar sebab terlalu gembira jumpa mereka...)...kononnya nak jumpa lagi 2 orang kawan..tapi memang takde rezki..sebab dah lewat dan  kami kena rush balik ke taiping semula malam tu jugak..ha...betul jalan kau....

sampai ke taiping jam 1 pagi...umah dah gelap..(tak senonoh tul..hehehe..ampun tuan rumah,..nasib tuan rumah sporting..my mom je bising skit..heheheh)...pagi-pagi kami dah gerak balik KL..sebab banyak lagi destinasi seterusnya...


bumbung rumah interprem lebih plak..hehehe...itulah rumah kawan my mom..TQ untie...sangat hargai setiap layanan yang diberikan...huhuhu..terharu..masakan sedap...kek sedap..sume sedap...selesa gitu...cucuku..maaf yea..xdapat kita berjumpa dikampungmu...kita jumpa diKL sajelah eh..hehehe

so perjalanan diteruskan ke arah selatan...kami nak singgah ke...pasir putih...umah keluarga angakat iva jugak...anaknya kawan masa di Uitm..tapi lama-lama rapatlah hubungan tu...panasnya cuaca..huhu...kanda pon tak tahan...
ini tuan rumah....masa sampai tuan rumah baru balik semayang jumaat...kanda berkelana eh...harap maaf..huhuhu...sebab cuaca panas..kanda dan adik-adik angkat tu pergi menjatuhkan buah kelapa yang airnya boleh diminum...nyamannya...lega kot....layan gambar...








lepas dah suam² sikit cuaca..kami pon teruskan perjalanan balik ke KL..tapi kena singgah di Slim River..hantar my sis kerumah kawannya....sepanjang perjalanan cuaca sangat mendung dan hujan turun dengan lebat...Alhamdulillah...sejuk sikitkan...



lebatkan...kan..kan...sambil menikmati hujan sepanjang jalan..marilah kita makan....

kegemaran kanda yea....

kami sampai ke Slim River pada jam 8.30malam dengan jayanya...lepak jap..sebab makciknya masak kari ayam...huhuhu...habis diet i..chewahh...diet sangatlahkan...lepas makan terus gerak balik KL...singgah R&R Jejantas Sungai Buluh sebab nak jumpa someone...sampai KL jam 12 tengahmalam...hantar my mom balik sg besi dulu..then patah balik rumah iva....nasib baik esoknya kanda kerja petang...kalau pagi...alamak badan...hehehe....seronok sesekali berjalan-jalan ke tempat orang ni..lepas ni kemana pula..tak tahulah...ikut hati dan duit..hehehe....
Tamat sudah perjalanan kami ke perak....

notamuka : korang suka jalan-jalan kat negeri mane..??


Saturday, February 12, 2011

Cerita Sikit Perjalanan Ke Perak 1

Assalamualaikum...

entry ni entry masuk sendiri yea...saje je..gunakan benda yang adakan...selama beberapa tahun ber"blog" ni...baru tahun ni nak gunakan auto update...hehehehe....saje nak ceritakan perjalanan berjalan-jalan ke perak masa CNY hari tuh....

kami....(rujuk entry sini) bertolak hari rabu malam dari rumah iva...itupon dah siap isi perut bagai dalam 10.30 malam baru gerak ke perak..hehe...ikut jalan lama je ok...maaf yea...sepanjang perjalanan kurang amik gambar sebab teruja nak jalan jauh..lagipon ni first time kereta iva jalan jauh...hehehehe...risau jugakkan...Alhamdulillah xde ape-ape...selamat semuanya....

sepanjang perjalanan ikut jalan lama ke perak tu nasib baiklah tak banyak sangat kereta..so lancarlah perjalanan...dalam jam 12 tengahmalam kami sampai Simpang Pulai.....dari situ kami keluar Tol Simpang Pulai...sebab kawan my mom kata nanti kalau ikut jalan lama takut lambat 2jam..so kami terus naik highway....pergghhh tengah malamkan..gila banyak lori besau²...kereta pon banyak jugak...sesak nafas sikitlah...terus kanda suh tutup tingkap..pasang aircond...sebab masa ikut jalan lama memang bukak tingkap..segar...cuma ade masa kena tutup tingkap sebab hujan mencurah² di sesetengah tempat...hehehe...Alhamdulillah perjalanan sejuk....

ha sape tau terowong kat mane nieh....hehehe....teka-teka....


iva memang suka lalu terowong panjang camni...tapikan kadang² risau...hish...xmau pikir yang bukan²..hehehe

muka kanda,....penat ke excited...???


taadaaa..eh tetiba dah sampai..hahaha....kami keluar Tol Taiping Utara...rumah kawan my mom tu kat Kemunting..dah tak jauh dari tol....sergah umah orang memalam buto..aduhai..itupon masing² dah penat..tau masa ni jam 2.30pagi...amik kau...hehehe...tengok my mom dok geledah kuih..hehehe...saje je my mom tengok²....

tengok.....siap bawak bekalan makanan tau...ade nasi...ade udang masak sambal..sempat lagi tuh....ade karipap pusing...hehehehe..nasib baik ade bekalan ni..kanda cepat lapar kalau drive jauh nie...malam tu iva dan kanda lelap mata jam 3pagi...tak tahan weh....sok pagi² nak ke Parit Buntar...

bangun pagi tu..solat, mandi,siap² dan sarapan...kanda g check keta...eh tayar kurang angin da....nasib baik kurang angin...kalau pancit..??satu hal plak nak cari kedai tayar CNY ni...pepaham jelah kan..banyak kedai tutup ma.....

singgah gas station ni tuk kembongkan balik tayar yg kempis tuh...huhuhu...Alhamdulilah perjalanan diteruskan...tanpa ragu²....sampai kat pekan parit buntar pengantin tengah siap...mereka siap dikedai pengantin...kedainya sebelah KFC baru dipekan Parit Buntar tuh...nak tengok gambar pengantin...??tungguuuu blog TIPAH LENSA yea....

eh ramai rupanya geng dari KL...hehehe..kami jumpa dan kumpul kat Kedai Pengantin tu...then gerak ramai² ngan pengantin...woo...konvoi...besh sangat..rupanya rumah member ni dekat sawah da....tapikan padinya dah ditarah,..huhu..tak kesahlah..iva tetap suka...


sebab ade titi..yeay.....lepas habis majlis...mereka dibawa ke ban pecah...dimana lautan dan sawah duduk sebelah-menyebelah...Kuasa Allah SWT...kagum sangat,...Subhanallah...

oklah sambung sesi 2 eh.....bye-bye...hehehehe

notamuka : setiap kali shoot gambar org kawen rasa macam nak sanding lagi..hehehe...kanda amacam...??

Friday, February 11, 2011

Harap Maaf

Maaf Tak Sempat nak BlogWalking sebab iva sibuk buat post entry..tapi takpe..iva akan runner blog korang eh...selagi korang dalam senarai iva..iva takkan miss pergi layan cerita korang punya...tq mane yg singgah....sudilah komen eh..hehehehe..


Sekian Terima Kasih 

Kalendar Buah-Buahan Bermusim Suku 1/2011

kehkehkhekhehke...tajuk macam dah skema...ini bukan waktu pejabat yea....iva kan kerja badan berkanun yang  berkaitan dengan pertanian...so ini antara kerja-kerja yang iva kena buat setiap 4 bulan sekali...apekah ia...???


ini yang dah siap print...kalendar buah-buahan bermusim setiap negeri seluruh Malaysia...kalendar ni akan keluar  setiap 4 bulan sekali...setiap maklumat yang ada tu hanyalah anggaran yang kita dah kaji dan tanya sendiri pada pekebun² buah-buahan bermusim...hanya 5 buah yang kita pantau...


gambar pinjam dari sini



sumber dari sini

sumber dari sini

sumber dari sini pulak...


dari sini pula....


semua kalendar tu harus diedar kepada semua pejabat utama setiap negeri dan juga kepada pengarah² dalaman IbuPejabat....


setiap negeri akan dalat 133 keping dan akan dibahagikan mengikut unit dan daerah...pergghhh sakit tangan nak menggulung...utk 13 negeri...setiap gulungan ade 65 keping...huhuhu....


memo dan surat² yang harus diedar jugak....


memo yang dah dikepil bersama kalendar..ni utk dalaman sahaja...


ha....ni yang dah siap dibalut yea kawan²...kering jari² ku..hehehehe....kalau nak pos kenalah ikat dengan tali..kang abang posmen reject benda alah nie....nasib baiklah ade kawan-kawan lelaki yang sanggup nak tolong iva hantarkan yang nak dipos ke bilik fail..hehehehe


sebelah kanan tu workstation iva tau...hehehe...nampak kertas kat dinding tu...tu ade tarikh gaji setiap bulan..hahaha...saje iva tampal bikin panas.....

itulah sebahagian kerja iva setiap suku tahun....nampak mudah tapi leceh..banyak step..huhuhu...penat..kalau buat sengsorang memang azab sikitlah...tetiba rindu kawan yang sama-sama tlg buat benda ni tahun lepas..huhuhuhuhu....korang camne plak..??antara tugasan korang ape..??


notamuka : rindu zaman² sekolah dulu,,,,zaman² uitm...huhuhu