Tuesday, October 26, 2010

cuba teka apekah mesej entry saya...?????

hurm..baru ada kesempatan nak mengadap blog....
hurm...bukan mengeluh okeh....
hurm....penat sikit...
hurm....belajar terima keadaan yang telah ditakdirkan...
hurm..belajar untuk lebih matang...
hurm..belajar dari kesilapan.....
hurm...belajar untuk jadi seorang yang kurang berkata-kata...
hurm..belajar untuk jadi seorang yg lebih memerhati...
hurmmm....
hurmmm....
hurmmmm....

Manusia cepat lupa.......
itu ungkapan Tun Dr Mahathir dulu dalam puisinya...
betulkan...kita mudah lupa....
lupa yang boleh dikategorikan dalam banyak cabang...
lupa diri...
lupa makan...
lupa kawan...
lupa saudara....
lupa kepayahan...
lupa kemiskinan..
lupa segalanya....
lupa Allah S.W.T....
lupa..lupa..lupa....

i pon tak terkecuali...sape yang tak mengaku tu memang i tabik spring goyang² ar.....
cukup hebat kamu ya....Alhamdulillah....
saya tak sempurna...dan takkan jadi sempurna...
sebabnya...dalam alam perkahwinan saya dan kanda...

contohnya...selalu saya ingat nak masak nasi...tapi bila saya sibuk buat pemanis mulut saya boleh lupa nak masak nasi...
kanda pon sama....sampai kadang² laki-bini ni tergelak² bila tengok gelagat masing²...

kanda suka gelakkan saya..sebab katanya saya nampak comel dengan gelagat saya sendiri...hehehe...
dulu macam nak marah je bila digelakkan kanda..sekarang....sudah tidak kesah lagi...sama gelak lagi ada...
sebab tu saya makin hari makin sayang...
setakat ni dah setahun 3 bulan usia perkahwinan kami..walaupon saya mengaku kanda sunyi tanpa gelak -tawa anak² tapi Alhamdulillah..kami sentiasa belajar dan belajar untuk mengindahkan detik² bersama kami selagi belum ade cahayamata...ini smua kerja Allah S.W.T....ramai jugak yang mendoakan kami dapat anak kembar..ade yang kembar 2...3...4...6...dan 8 pon ada,...kami tak kesah kembar ke single ke...asalkan semuanya sihat dari segi mental dan fizikal....tapi kalau Allah dah bagi ujian..kami redha dan cuba perbaiki mane yang kurang dan curahkan segala kasih-sayang yang kami ada....Syukur dengan segala nikmatNya....






Monday, October 25, 2010

Apabila kita kehilangan yang kita paling sayang....macamne rasanya....??

ni blog member aku.....nama dia lily samsudin (lily kalau ejaan bapa kau salah manyak soli haa....hehehe)....dia kata blog dia dah lama tak update dan dah banyak entry dia dah delete....tapi i kata..takpelah jom kongsi link je....so bila dah kongsi..i pon start baca blog dia...yup mmg dah lama tak update..puan lily sila rajin update eh..hehehe...

so dari satu entry ke satu entry lagi...tersangkut lama kat entry ini....huwaaaaaa............kenapa yach..musim airmata mungkin......sayu sangat hati ni lily baca coretan dari hati kau utk mak kau..Al-Fatihah untuk ibumu..moga rohnya tenang dan diletakkan dalam golongan org beriman...amiin....(maaf lambat ya sebab aku jumpa kau balik pon arwah mak kau dah selamat bersemadi....) tapi entry kau betul² meruntun hati aku.....

sekarang aku terpikir pula antara aku dan nyawa mak aku..mane yg pergi dulu...biarlah aku dulu kot...aku tak tahu macamne nak menghadapi keadaan itu suatu hari nanti...yea aku tau...ajal maut sudah tertuliskan....tapi yelah kita manusia biasa..tak lari dari memikirkan benda² begitu......


Friday, October 22, 2010

macamana yea kalau saya pergi dulu....

tiba-tiba pagi ni terdetik kat hati kecik ni...camne ek kalau Allah tarik nyawa aku tetiba....tak cukup lagi akaun amalan aku tu kot.....
terdetik jugak...camne agaknya Allah tarik nyawa aku nanti....adekah sempurna atau tidakkah..??yelah tgk macam baru² ni...eksiden...ade yg takde kepala...takde tangan...muka hancur..Ya Allah....kau jauhkanlah itu semua dariku Ya Allah....

kau tau..aku ni takdelah baik mane....sebab nobody perfectkan...TAK SEMPURNA...tapi aku cuba untuk jadi yang terbaik....demi memenuhkan tabung amalan aku yg kurang tuh...korang camne...??

tadi blogwalking....terjumpa satu blog photographer nie....tapi baru je arwah pada hari sabtu yang lalu....Innalillahiwainnalillahirrojiun...menurut ape yang aku dapat baca dari blog rakan²nya..he's got brain tumor...MasyaAllah...tetiba jatuh dan sakit...koma dan terus pergi menemuiNya....tunang or aweknya pon sangat sedih....mari sama² kita sedekahkan Al-Fatihah pada arwah yea....

erm...i wonder....sape agaknya yang pergi dulu...kanda or me...yup i know itu semua takdir Allah S.W.T...tapi tipulahkan kalau kita tak penah pikirkan tentang itu...kalau kita takde pasangan kita mesti pikir antara nyawa kita dengan keluarga yg paling hampir mak kita....betulkan....??

terasa nak bukak satu diari peribadi yangbertulis tangan yang ade all my pincode akaun number...such as my akaun bank...my FB, my beloved blog....all about me...so that time my kanda can read and annouce to all yang i dah takde....ohhwww....i can't imagine waktu itu..Ya Allah kau berilah aku peluang untuk menyayangi suamiku sepenuh hati ini Ya Allah...Kau berilah aku kesempatan menjadi isteri yang baik pada kanda....huhuhuhuhu.....pagi² dah emokan...

sambil karang blog sambil call pekebun kobis di cameron highland...uh....walaupon dengar cam senang...ohhh...korang mesti xmau buat kalau kena kat korang...but this is my job kan.....hola all pekebun kobis di tanah cameron...hehehehehe....i tak pernah ceritakan secara details about what i'm doing at cameron sampai berminggu disana menahan kesejukan tapi bila balik KL kulit boleh jadi hitam terbakar..wow...hehehe...nanti i ceritakan okeh....







Thursday, October 21, 2010

Kenapa nak dengki pada saya nie...???saya takde apepon...

Salam satu Malaysia....




saya belajar tentang sesuatu lagi....
Tak semua orang suka kita.....
Dan tak semua juga yang benci kita...
So...Be U'rSelf sudah....

one more thing....

masuk kandang kambing jadilah kambing...
masuk kandang lembu jadilah lembu plak...

hamba Allah bergelar manusia memang dilahirkan dengan banyak perasaan antaranya ialah....
Tak boleh terima kalau ada orang lebih bagus dari kita...
aku mengaku...kadang² aku ada perasaan tu....tapikan....dulu aku tak leh nak kawal...
sekarang...Alhamdulillah...bila perasaan tak leh tengok orang lebih dari aku tu datang aku hindar dengan senyum...dan fikir rezeki kita lain²....betulkan...???

Tapi ada juga golongan manusia ni tak boleh nak kawal diri dia dari terus-menerus dengki dengan kejayaan sipolan tu.....cubalah kau sedar diri sikit.....diri kau kalau tak berubah...sampai bila² pon takkan berubah tau....Allah Maha Mengetahui.......





Thursday, October 14, 2010

layout sudah bertukau...

hehehehe...dah tukau layout dah....erm..macam serabut sikitlah...anybody leh x bagi link ape²..ingat nak tukau fontlah..kasi kemas sikit...hehehehe...


today i learn something....




i ) biar mana2 pun kita pegi,kita berkawan ngan semua org walaupun kita tak suka org tu,bukan hipokrit cuma tanak perbesarkan masalah yg telah timbul..
akan dtg manalah tau hari kita plak kan..? sabar tu indah bangat....qoute by my officemate...


ii ) Kat dunia dia bahagia, senang-lenang, gelak ketawa, sombong serta seangkatan dgnnye.. Kat akhirat nanti, gelak dia bertukar menjadi jeritan seksa, ketawanye bertukar menjadi tangisan hiba, senang lenangnye bertukar menjadi seksa tak terhingga, sombongnya bertukar menjadikannya hina dina. Moga dia diberi hidayah dari Ilahi.....qoute by my brother....


erm...hati yang panas jadi reda bila hayati apa yang mereka bagi pada aku ni....airmata tiba-tiba bertakung..tapi aku taknak ia mengalir membasahi pipi aku hari ini...masa tengah panas hati tadi pon call kanda...air mata macam laju je nak kuar..tapi aku tahan..aku tarik nafas dalam-dalam...aku cuba tenang...kanda memahami aku...dialah kawan nangis...kawan ketawa...kawan segalanya.....Alhamdulillah DIA cipatakan kanda untuk aku....kanda kata sabar ya..aku kena kuat jangan lemah...kena tunjukkan pada semua aku bukan mudah dipersendakan....ya..aku kena kuat...aku tak boleh cepat mengalah.....Ya Allah...kau salurkanlah kekuatan dalam diri hambaMu ini Ya Allah.....




Tuesday, October 12, 2010

dah kena marah..baru nak terkedek-kedek masuk umah sendiri..hehehe

hehehe..masuk umah bagi salam...then senyum macam kerang busuk.....sayalah tuh....ade orang dah marah saya sebab saya dah lama tak update blog.....waaaaaaa......i kembali...maaflah...tak tau kenapa dan macamana leh timbul perasaan malas tu...huhuhu....i sendiri pon konfius....lagi satu...nak tukar theme blog tapi malas nak cari...ade jugak orang macam i ni kan..hehehehe....tolong kengkawan,...saya perlukan wajah baru yang menyegarkan.....

Photobucket