Thursday, July 15, 2010

perempuan manusia lemah tertindas atau...??

aku tak penah lagi review perihal suratkhabar..tapi hari ni aku terpanggil....

apelah dosa menjadi wanita...
apelah daya menjadi wanita....























kalau kau nak membuat jenayah rogol tu buatlah (tapi kalau boleh janganlah pernah terdetik nak merogol),...tapi tolonglah jangan dibunuh...
masalahnya kau dah bunuh..aku tak tahu ape kau fikirkan....kau bakar pulak mangsa kau tuh...
kau ni ada otak ke tak..??aku tak tau sapa yang salah..tapi janganlah kejam sangat sampai kau bakar perempuan tuh....kau curah minyak petrol dekat kemaluan perempuan tu dengan beranggapan air mani kau atau ape² milik kau takkan dapat dikesan oleh pihak² berwajib....ok mungkin kau akan terlepas....tapi aku doakan sepanjang kehidupan kau dalam dunia ni takkan dapat hidup tenang..kau akan dihantui dosa² kau....kau takkan selamat...didunia ni kau lepas berkeliaran tapi disudut hati kau takkan tenang...dan dialam barzah nanti kau tunggu sahaja pembalasan setimpal buat kau yang kejam tuh....

mintak dijauhkan dari kita semua perkara² seperti ini...sumber selanjutnya boleh rujuk sini....

Tuesday, July 13, 2010

tanda nama

Ok sekarang nak tanya kalian....tanda nama itu penting atau tidak...??pada saya kalau dalam institusi pekerjaan memang penting sangat.....walhal masa zaman sekolah pon tanda nama tuh memang dianggap penting..bayangkan masa sekolah rendah dan menengah dulu dari tanda nama pakai pin akhirnya lekat terus ke baju atau tudung..mane taknya...kalau yang pakai pin selalunya tak pakai..bila ade "spot-check" secara mengejut alasan yang paling baiiikkk punya adalah..."alamak tertinggal kat umah cikgu.."..hahahahaha..tapi ingat kalau kamu bagi alasan camtu tak kena denda..hehehehe...so akhirnya lekat terus ke baju atau tudung...hehehe...chomel jek...

masa zaman universiti dulu takdelah tanda nama yang lekat kat baju tuh...kami diberikan sekeping kad yang dipanggil "kad matriks"...disitu ada nama penuh..ic number...kemasukan tahun berapa dan juga amik jurusan ape..dan yang paling bestnya ialah...ada gambar sendiri ok...hehehehe....pakailah kad tu selama 3tahun di UiTM Sri Iskandar, Perak..hehehe...tempat menggila saya dulu²...

sekarang saya dah bekerja disalah-satu institusi awam di Malaysia ni...so mula² masuk kerja dulu awal² saya dah dapat tanda nama...yang lagi seronok dari sekolah hingga kerja tanda nama saya tak pernah guna nama pendek...semuanya nama penuh....nasib baik nama ayah tak muat nak masukkan sekali...
JUJUR saya bangga dengan tanda nama saya yang penuh tuh....seronok...cuma kad pekerja saya belum berhasil lagi...puncanya..pihak pentadbiran tidak notis pon gambar saya tiada dalam simpanan mereka....bila saya telefon baru nak info....hurrmmm saya agak kecewa jugak masa tu...kenapa tak info saya awal²..takpelah nanti saya pergi buat gambar berukuran pasport...hehehehe...
oh sambung balik pasal tanda nama....sebenarnya baru² nie ada memo dari pengerusi tempat saya kerja nie..bukan pada saya seorang tapi untuk semua staff..berkenaan pemakaian tanda nama.....kalau diikutkan sudah lama arahan memakai tanda nama dikeluarkan tapi biasalah masing² hanya memandang bagai angin lalu je...hehehehe..tadi saya duduk-duduk di tingkat 3..ada 3 orang rakan sekerja yang sedang menunggu "lift" sambil berborak²..nak jadikan cerita tiba² pengerusi yang bagi memo dan arahan juga mahu tunggu "lift"...maka beliau bertanya kepada 3 rakan sekerja yang rancak berborak.


Pengerusi : staff sini ke orang luar...??

3 staff : terkejut dan terdiam...

Pengerusi : staff sini atau orang luar..??

Staff 1 : staff sini tuan...

Pengerusi : oh saya ingat orang luar..mane tanda nama..??kenapa tak pakai...??

bebelan seterusnya sebab "lift" sampai dan pengerusi bersama 3 staff tadi(terpaksa naik sekali)....masuk kedalam "lift"....

saya tersenyum saja..sebab saya memang memakai tanda nama setiap hari tersekat segak di jaket hitam saya nie...hehehehe....

pesanan penaja : lain kali belajar² cuba pakai tanda nama walau kemana anda pada hari bekerja...

pssssttt : kadang² saya terpakai sampai ke waktu makan di kedai makan atau ke "shopping mall"...hehehe...(lunch hour).. 



tanda nama saya yang penuh dengan nama saya,....hehehe

 



Monday, July 12, 2010

LUcu katanya

hahahaha..lucu....tapi i don't know ape yang lucunya....
citernya gini semalam balik umah MIL...
so jumpa my anak sedaralah...( hai kakyong....she read baca my blog..hehehehe)...
she said...blog acik lucu...hehehehehe
ok pagi ni gua pon dok ar tengok balik blog gua..ape yg lucu ek....
ade kot lucunya...hehehehe...gua nie sengal kadang²..kanda jebat pon selalu kata gua ni masuk air..(korang tau ke ape maksudnya tuh..ape der...)gua gelak jek...hehehehehe


to my
kakyong
this is ur final year dalam era sekolah menengah...so pliz do your best....
acik tak kesah after this kakyong nak masuk U mane...asalkan kakyong buat keputusan yang tepat...jangan terlalu ikut nafsu...ikut kata hati...mohon pada ALLAH S.W.T mintak ditunjukkan yang mane terbaik tuk diri kakyong....
tak kesah ape pon orang kata yang penting kakyong dah buat yang terbaik utk diri sendiri...sebabnya.....
perjalanan hidup kakyong sebenarnya baru bermula...tgk pada entry terbaru kakyong...masih banyak lagi benda yang kakyong tak tahukan...so learns from now...jangan lalai...kakyong kena ade pendirian..kakyong kena kuat..kakyong kena ajar diri sendiri sentiasa berfikiran positif...kakyong jangan terlalu cepat menjatuhkan hukuman pada org sekeliling ataupon diri sendiri....mayba acik not ur mum...but acik it's ur auntie ok...walaupon kakyong anak sedara paksu yg sebenar but u still my anak sedara okeh...(korang faham tak....buat² faham okeh..hahaha)...so listen to ur kata hati....
tapi bukan setakat utk era ni jek...untuk panduan sepanjang hidup....walaupon acik tak memahami hati kakyong..tapi acik cuba fahami kakyong....dan kalau acik tak faham tu..kakyong jangan kecik hati or what...just info acik dan paksu...makndak n pakdak pon ade kan....kan..kan...so everybody love you...cuma tak tunjuk dengan cara yang sama..masing² cara berbeza okeh....u'r the eldest one....so memang kena tunjuk contoh yang baik ok...pada adik² kakyong sendiri....pada adik² sepupu..kakyong contoh mereka...kalau kayong baik..maka baiklah jadinya...kalau kakyong jahat so jahat jugaklah adik² semua nie...ha...ingat tu..tanggungjawab menjadi yang sulong sangat berat...acik dah rasa...kedudukan kita sama...anak dan juga cucu sulung...sebab tu bila kakyong salah atuk marah...mak jugak..acik dan paksu juga marah..marah bukan bermaksud benci okeh...sebab sayanglah kami marahkan kakyong...
takmau kakyong hanyut dengan dunia serba moden skrg nie...biarlah kakyong nak kata kami ni kolot...tapi kami lebih dulu makan garam dari kakyong...jangan dah terlewat baru nak menyesal tidak berguna tau kakyong.....

lagi satu..belajar untuk lebih hormat pada orang yang lebih dewasa dari kita okeh my dear....jangan sampai leka then lupa plak kita ni muda lagi....terutamanya dalam ahli keluarga....ingat kedudukan kita sebagai yang muda...cuba ubah cara cakap..cara berfikir,....sebab semakin hari kita semakin dewasa..takkan selamanya menjadi kanak²...ha kena faham maksud acik tuh./..hehehehe

acik tau kakyong nak sangat kamera DSLR....tapi nasihat acik..usaha atas diri sendiri....acik sendiri pon nak ape² usaha untuk dapatkannya.....tapi kalau dah dapat kena betul² hargai....acik tau banyak yang kakyong nak...tapi kakyong belajar usaha sendiri....baru kita faham ape itu erti kehidupan..kakyong baru nak bernafas sebenarnya,,,kakyong tak kenal lagi dunia luar yang penuh pancaroba..banyak yang kakyong tak nampak lagi..alam U misalnya...banyak yang akan buat kakyong terkejut nanti...cuma nasihat acik..tenang setiap kali hadapi ape² dugaan...ingat dugaan datang dari ALLAH S.W.T..tanda DIA sayangkan kita hambaNya...dugaan datang untuk menyedarkan kakyong dari terus buat silap...mungkin kakyong takkan faham lagi sekarang ni..tapi satu hari nanti kakyong akan faham....

ingat kakyong study smart not study hard..tapi tak bermakna kakyong boleh main² okeh,....jangan asyik leka diulit dengan kegembiraan dunia...jangan terlalu leka dengan cerita² wayang....hehehehe...acik tak pernah halang kakyong nak hepy² tapi jangan leka...masa sekarang laju jek..tau² bulan depan dah puasa...lepas raya kakyong dah nak periksakan...so..jangan lalai..tak faham tanya kami...jangan pandai² sendiri ok....we love youlah kakyong..muuuuahhhhhh

fuh panjang aku bebel kat kau kakyong...hahahaha..ada lagi kot..lupa dah...banyak sangat gangguan...




hehehe...ade talent tapi kena asah lagi dan xleh degil kalau nak belajar photography dengan acik...



masa bday kakyong..acik dan paksu bagi present...mane bear tu kakyong..??huhuhu


mOod : teremosi plak i tetiba...


Monday, July 5, 2010

boleh ke macam tuh..??

persoalan hidup saya sekarang....
adakah bahgia dalam hidup kita akan berkekalan kalau kebahgiaan itu dibina diatas kesedihan dan penderitaan orang lain.....
adakah bahgia itu akan berkekalan....?????
okeh i setuju memang akan bahgia tapi sampai bila...????
soklan lagi satu,,,???
kenapa seseorang tu nak mendera jiwa raga seseorang dengan tidak mahu melepaskannya...
kenapa....????
i sedih dengan orang-orang yang hipokrit macam tuh...
egois......

p/s : ni xde kena-mengena secara lansung dengan i...tapi tempiasnya kena jugak sikit...