Friday, January 8, 2010

~maafkan aku kawan-kawan..aku bukan sengaja nak buat begitu...~

minggu ni saje dah beberapa kali iva terpaksa 'skip' karang ntry...maaf...iva agak sibuk dengan mengadap data-data dalam borang kajian yg perlu di 'key-in' ke dalam excel..xtau excel tu ape..aduh mai..gane plak i nak terang..xpe2 excel tu satu software yg kita leh guna bawah kelolaan microsoft..erm..xtau gak....pegi search kat pokcik guglee...

iva lega sangat...badan ni sakit..macam nak g SPA je..huhuhu...jom sesapa nak teman...

ok...hari ni iva memang xsempat nak terjah n melawat sambil drop komen kat blog kengkawan....so sesapa yg dtg sini jgn ar balas dendam ek..iva xsempat..huhuhu...ni pon pendek je ntry...tgk ar kalau sempat esok- lusa iva dtg melawat blog korang ek...i love u all...muah..muah...(hincik sila jgn marah ek...i love u much more..)..jgn muntah kat sini ek korang..pegi toilet..hahaha..

ohw ye..sejak semalam iva dah leh on "facebook"..dah xde duka lara...seperti disini...>cLick< iva dah girang gumbira..so kawan-kawan tegurlah iva di muka buku okeh....

ok nak balik dah...hari ni jumaat..jalan raya kat kL akan sangat sesak tiba2 bila hari jumaat menjelma..bencik...
ok da...
muah...

~maaf xde gambar menarik~



Tuesday, January 5, 2010

~mari membaca..itukan budaya yang baik..~

salam 2010..hehehehe..sowi2..semalam iva bz banget...dok key-in data..penat mata iva tgk tulisan2 dalam borang tuh..macam-macam rupa okeh..hehehe..

so camne malam tahun baru..don't ask me anything..iva dok kat umah jek..keciwa gue...tapi bila fikir-fikir balik ada gak untungnya..leh rehatkan badan yang penat nie..huhuhuhu...iva harap pada kawan-kawan yang celebrate kat luar tuh..balik umah dgn selamatnya..tak terlibat dengan mane-mane operasi yang boleh memalukan diri sendiri dan keluarga..i tak kata u...so jgn terasa ok...hehehe..kidding...

ingat tak ntry nie...>sini< iva ada cerita yang iva ada beli lagi 2 buah bukukan...
so meh kita layan buku ape yang iva beli tuh...


itu dia...yup memang bukan novel...satu buku motivasi..dan satu lagi tentang sejarah yang pernah berlaku selepas kita semua MERDEKA..herm...

> asam, garam, gula & kopi <
> 13 Mei  Sebelum dan selepas <




yes..ditulis oleh oleh 

> Abd Jalil Ali <
&
> Tunku Abdul Rahman <

hehehehehe...iva memang suka membaca..membacakan amalan mulia...alahai..gediknya..kehkhekhe
ok2..meh kita kongsi sikit k...


buku ni lebih berkongsi tentang perhubungan..yang tgh hangat bercinta tu digalakkan baca..elok korang tau..bukan setakat hubungan masa bercinta je...masa dah kawen..sampailah dah ade anak...
penggunaan bahasa yang memang sempoi..so tak buhsan baca...

" Jika kau menjadi bulan..."
Biar aku jadi pungguknya
Jika kau menjadi bunga...
Biar aku jadi kumbangnya
Jika kau menjadi gula...
Biarlah aku jadi kopinya...

ha...tu ayat kat bhgn depan novel nie...

penulis ni banyak menulis dalam akhbar dan majalah-majalah...banyak contoh dalam alam rumahtangga yang diambil utk pengajaran..

uik..sape kata lom kawen xleh baca...adekah....???
tak...semua boleh baca..apa salahnya kita menimba ilmu dari sekarang..
sekurang-kurangnya bila kita dah kawen atau ade yang istimewa nanti
kita dah ade basic..haip..bukan pasal seks ar..xde kaitan lansung...
so try lah beli n baca okeh..hehehehe

lagi satu buku...

 

ditulis oleh bekas perdana menteri kita atas dasar pengalaman arwah ketika 
kejadian 13 Mei 1969. baru juga dibukukan sekitar tahun 2007..

buku ini diterbitkan atas dasar banyak pihak yang cuba memutar-belitkan sejarah 13 Mei sehingga menimbulkan kekeliruan antara kaum....
kebanyakkan pihak menggambarkan 13 Mei adalah tarikh berlakunya rusuhan kaum...tapi kalau dilihat sebenarnya 13 mei berlaku akibat struktur serta dasar ekonomi yang mane sebelumnya membelakang dan meminggirkan org melayu.

xpe2 nnt iva buat ntry khas tuk peristiwa 13 mei 1969...

ok tu je tuk kali ini..hehe..
kenalilah sejarah n terapkan nilai-nilai murni dalam jiwa kita sebagai anak malaysia yang duduk dalam malaysia dan memenuhi konsep 1 malaysia..yippa...