Monday, December 27, 2010

Piala AFF Suzuki Cup 2010

First of all...TAHNIAH pada pasukan MALAYSIA sebab berjaya menunjukkan pada banyak pihak yang MALAYSIA bukan tak bagus...hehehe....Malaysia Vs Indonesia...sebenarnya 'i' sendiri pon tak berapa yakin yang Malaysia boleh sumbat gol sebanyak tuh...3-0 tu beb...fuuuiiiyyyoooo....bravolah....


Semalam pon 'i' tengok sengsorang je kat umah..sebab kanda kerja..itupon bukannya tumpukan sepenuhnya pada permainan bola tuh...'i' leh tukau-tukau channel...hehehe...tengok syok tengok "serasi bersama" kat astro ria sambil ber"FB...kanda msg...


"yang..m'sia dah 1 gol..hahahaha"...


'i' ilek agie....pastu kat FB sibuk memasing update pasal ada orang main suluh² laser ke arah padang...dah si penjaga gol indon tuh bising pasal benda tuh....korek punya korek katanya dari arah penyokong Malaysia....aduhai..kenapalah korang nie...berdisiplinlah sikit...apehal yang korang nak nyuluh² bagai....tu belum lagi tetiba "game" berhenti sebab ada yg sibuk membakar stadium...weh korang...sedarlah sikit...cukai pon kekadang miss nak bayar ada hati pulak nak bakar-bakar stadium....macam orang takda iman plak...cuba tunjuk sikit kedewasaan korang tu...malu weh...malu....kalau 'i' jadi sultan 'i' murka tau tak....eh sultan murka tak..??


tadi dok belek FB....terbaca statement anak sedara 'i'..dia pegi stadium semalam...kepala dia terkena balingan dari orang BODOH yang sesuka hati je membaling botol mineral yg penuh..nak baling dalam padang terkena kepala anak sedara 'i' tuh....sakit kot....konon ada talent nak jadi pembaling cakeralah...konon fanatiklah...apa da....'i' tak faham orang MALAYSIA ni....mane adab weh....malu beb..malu....


klik gambar utk membesarkannya...


tu status 'i' bila tau 'game' terhenti sebab ade nak bakar stadium...sebab biasanya kalau dah berlaku keganasan kat dalam..opkoslah ade keganasan jugak berlarutan ke luar...tapi 'i' memang harap takdelah....kitakan negara harmoni...cheewaaah....

ohw yea...TAHNIAH pada pasukan MALAYSIA yea sebab memberi harapan pada negara kita nie..hehe...tq kepada satu pasukan bukan pada individu..Menang kerana pasukan bukan perseorangan yea...dan harap pemain MALAYSIA akan kekal dan tingkatkan prestasi sebab MALAYSIA BOLEH...yeaaaaaaaaaawwwww......

nota mata : this week kanda keje jam 4pm-12am...huhu..xpe² kanda kerja cari rezeki halal...hehehehe


Thursday, November 18, 2010

Sudah tertulis di Loh Mahfuz

Pada suatu hari, Saya bertanya kepada emak, "Maa satu pilihan hati, orang yang sayangkan kita atau yang kita sayang? "Mak jawab, "dua-dua bukan.." Saya tercengang..Mak mengukir senyuman.


"Pilihan hati mak adalah yang sayangkan kita kerana Allah.." Saya menarik nafas dalam-dalam."Macam mana nak tau orang tu sayang kita kerana apa?" Mak diam sekejap berfikir dan kemudian tersenyum.


Rasanya mak dapat menduga apa yang sedang bermain dalam hati anak perempuannya. Mana mungkin saya mampu menyorokkan rahsia hati dari mak sedangkan sekilas saya pun mak mampu membacanya."Yang paling tahu hanya Allah.." mak merenung dalam-dalam wajah anaknya.


"Kerana hanya Allah mampu membaca hati hambaNya.. " mak menyusun ayat-ayatnya."Dan keikhlasan kerana Allah itu akan terserlah keberkatannya tanpa perlu sengaja ditonjolkan oleh seseorang tu.."


Saya memintas, "Tak faham.."Mak menyambung "Cinta di dalam jalan Allah.. Bertemu kerana sama-sama mencari redha Allah.." Mak menyambung lagi,"begini, setiap insan yang bergelar manusia telah Allah ciptakan berpasang-pasangan. Rasa ingin dikasihi antara seorang suami dan isteri suatu fitrah. Automatik boleh ada daya tarikan magnet tu.."


Wajah saya merah, sedikit cemas jika mak dapat mengesan gelora jiwa muda ini.. Mak menyambung "Setiap manusia telah Allah tetapkan rezeki,jodoh dan maut sejak azali lagi..


Persoalannya ialah.. Siapakah jodohnya itu?" mak berhenti seketika.Saya tunduk malu, cuba menyorokkan rasa panas di pipi.Emak buat-buat tidak nampak.


Secret Admire


"Kakak, mak dulu masa remaja ada secret admire.. Rajin betul dia hantar surat ..Masa tu mak dah tahu yang bercinta sebelum kahwin ni tak halal..Dan masa tu mak tekad tak mahu layan sebab mak takut arwah tokwan kena seksa dalam kubur.. Mak sedar mak anak yatim, anak orang miskin, adik beradik ramai.. Mak nak belajar sungguh-sungguh. .lama budak tu tunggu mak..Akhirnya mak bagi kata putus, mak hanya akan membalas cinta dia jika dia sah suami mak..


Dan dia memang bukan jodoh mak, maka tak pernah dia menerima balasan cinta tu." Mak merenung jauh.Saya merapatkan badan kepada emak, semakin berminat dengan kisah lama mak..


"Mak memang tak ada perasaan langsung pada dia ke?" saya menyoal sambil memandang tajam wajah mak. Emak ketawa kecil."Walaupun mungkin ada, mak tak pernah bagi peluang pada diri mak untuk mengisytiharkan perasaan tu..Mak takut pada Allah.


Mak bukan seperti rakan sebaya mak yang lain.."Mak, seperti kakak.." mak memandang saya sambil memegang pipi dan dagu saya.kemudian tangannya mengusap rambut di kepala saya.


"Mak anak ustaz ustazah.. Tapi zaman tu ustaz ustazah nya masih berkebaya pendek dan ketat. Tok wan mak kiyai. Mungkin berkat doa keturunan sebelum ni yang soleh-soleh, hati mak tertarik sangat pada agama walaupun tiada sesiapa yang mendorong.. Bila di sekolah, mak pelajar pertama yang bertudung.. Mak membawa imej agama. Kawan-kawan dan cikgu-cikgu panggil mak dengan gelaran mak Aji.. Sebab zaman tu hujung 70an dan awal 80an tak ramai lagi yang bertudung betul menutup auratnya..Zaman tudung nipis dan nampak jambul. Kemudian kawan-kawan mak sikit-sikit ikut bertudung.


Akhirnya kami semua dipanggil di perhimpunan. Kami dimarah guru besar kerana bertudung sedangkan ustazah kami bertudung tapi nampak jambulnya.."emak melemparkan pandangan ke lantai. "Selepas tu ustazah jumpa kami secara persendirian. Ustazah kata dia tak mampu nak pakai seperti kami. Dia suruh kami teruskan.." sambung emak.


Ada getar di hujung suara emak. Kisah silam perjuangan emak di sekolah dahulu sikit-sikit emak ceritakan pada saya. Itulah juga salah satu inspirasi kepada saya untuk bangkit semula setiap kali terjatuh ketika berjuang di sekolah dulu.


"Mungkin kerana personaliti mak, mak menjadi tempat rujukan kawan-kawan mak.. Jadi, bila mak nak ambil sesuatu tindakan, mak kena fikir betul-betul sama da tindakan mak tu akan menyebabkan Allah marah atau tidak. Mak ayah berdosa tak? Dan maruah pembawa agama terjejas tak? Kalau mak membalas cinta si lelaki tadi, bermakna mak sedang menconteng arang di muka-muka pembawa-pembawa agama. Orang akan pandang serong terhadap orang yang bertudung sedangkan kesilapan tu hanya seorang dua yang buat. Besar fitnah akan timbul apabila orang-orang agama mengambil ringan batas syariat duhai anak.." mak menelan air liurnya. Saya diam.


Fikiran saya sedang cuba memahami maksud mak saya.




Adakah ia suatu diskriminasi?




"Kakak.. Jatuh cinta perkara biasa. Apabila kita


jatuh cinta pada seseorang, itu tandanya ada


sesuatu keistimewaan pada seseorang tu.


Apatah lagi orang yang kita jatuh cinta tu di atas


jalan dakwah ni..Tetapi kita kena ingat.. Kita tak


akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh


cinta atau saling cinta mencintai.. Bercouple


mungkin.. Tetapi bukan berkahwin... Kerana kita


berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah dah


tetapkan sejak azali.. Dan tak mustahil orang yang


kita paling benci itulah jodoh kita yang kita akan


dikahwinkan dengannya.."




Tiba-tiba air mata saya mengalir. Argh! Ego saya


kalah bila mendengar hujah emak. Emak meneruskan,




"Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi


hambaNya..Sesungguh nya, yang selalu menzalimi


hambaNya ialah diri hamba tu sendiri.. Sebabnya


hamba tu degil. Dia mahukan yang bukan haknya, yang


bukan milik dia.




Mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya.




Dalam Islam, kita dah diajar untuk saling mencintai


antara satu sama lain seperti diri sendiri.. Jadi


apabila kita mencintai saudara perempuan, kita


bebas peluk dia. Tetapi bila dengan lelaki, kita


ada batas-batasnya.




Orang kafir kata batas-batas ini suatu


diskriminasi, tetapi sebenarnya batas-batas syariat


itulah yang memelihara kehormatan seorang lelaki


dan seorang perempuan. Cuba kakak renungkan, kita


mengenali seorang insan yang amat baik, sempurna


agamanya dan rajin. Lalu kita jatuh hati padanya.


Ditakdirkan jodohnya dengan insan lain, kita pula


dengan yang lain..




Tetapi itu tidak bermakna ukhwah antara kita dan


dia terputus.. Kita dan dia sama-sama mencari redha


Allah.. Kita dan dia masih boleh sama-sama


bekerjasama untuk mencari redha Allah..


Perbezaannya, dia halal untuk isterinya sedangkan


untuk kita, dia tetap lelaki ajnabi seperti yang


awalnya." emak berhenti seketika.. Bukan luar


biasa...




Tentu kering tekak emak menerangkan kepada saya


persoalan hati ini.




"Kakak.. jadi di sini mak nak kakak faham, jatuh


cinta bukan perkara luar biasa..Dan berkahwin pun


bukan suatu jaminan untuk tak jatuh cinta pada


lelaki lain.. Kerana itulah ramai isteri yang


curang, suami yang curang..




Ada orang tukar pasangan macam tukar baju. Apa yang


penting ialah kita kena perjelaskan pada diri kita


supaya setiap kali kita jatuh cinta, jatuh cinta


itu kerana kita jatuh cinta kepada Pencipta dia.


Kita bagi tau pada diri kita berulang kali yang


kita mencintai Allah, kerana itu kita mencintai si


dia. Letakkan Allah sebagai sempadan hati kita,


segala perkara yang kita cintai dan sayangi


termasuk mak abah adalah kerana mencintai Allah..


Dan apabila kita membenci seseorang atau sesuatu,


beri tahu pada diri sendiri berulangkali yang kita


benci sekian-sekian hal kerana Allah semata-mata.


."




"Kakak.. Hati kita ni walaupun dalam dada kita


sendiri, ia tetap bukan milik kita. Kita tak mampu


untuk mengawalnya. . Hanya Allah yang boleh


memegangnya. . Sebab tu kita kena dekatkan diri


dengan Allah.. Sebab kita nak dia pegang kukuh-


kukuh hati kita. Bila dia pelihara dan masuk dalam


hati kita, itulah nikmat lazatnnya bercinta. Masa


tu biarpun satu dunia menyakiti kita, kita tak rasa


sakit sebab kita asyik dengan nikmat bercinta


dengan Allah..Bercinta dengan Allah sangat berbeza


dari bercinta dengan manusia. Kerana tentulah


pegalaman bercinta dengan lelaki kaya,rupawan,


sempurna dan bijaksana tak sama rasanya bercinta


dengan lelaki miskin, hodoh,cacat dan dungu..


Betapa nikmatnya cinta Allah, hanya mereka yang


pernah merasai sahaja yang mampu mengerti. "




Redha




"Kakak.. Walau siapapun jodoh yang Allah hantarkan


untuk kakak, terimalah dengan hati yang redha.. Tak


mustahil dia adalah orang yang kita benci. Kalau


yang kakak sayang, tak jadi hal lah.. Tapi kalau


dapat yang kakak tak nak, lantaran kelemahan yang


ada pada dia, ingatlah bahawa dalam diri setiap


insan telah Allah ciptakan dengan kelebihan masing


-masing. Dan mungkin kakak ada kekuatan yang dapat


mengubah si lelaki tadi supaya hidup dia bermakna


dan mungkin kakak sahaja yang mampu mencungkil


kelebihan yang ada pada dia.. Mungkin juga si


lelaki ini ada sesuatu kelebihan yang kakak sangat-sangat perlukan yang satu dunia tak mampu bagi pada kakak..


Alangkah bertuahnya kakak kalau kakak mengerti setiap pemberian Allah dan belajar untuk bersyukur.. "


Sekali lagi berjuraian air mata saya turun. Terasa lemah lutut hendak berdiri. Emak menarik tubuh saya dan memeluk erat. Pelukan emak sangat-sangat kuat.


"Emak dah didik anak emak dari belum lahir untuk mencintai Allah.. Sekarang emak serahkan anak emak yang mak sayang sangat ni pada Allah untuk Dia pelihara.."


Emak mengakhiri kata-katanya dengan suara sebak dan air mata yang mengalir ke bahu saya...

SUMBER
mari kita renung cerita nie..i yg dah kawen ni pon sentap jugak.....renungkanlah....

Tuesday, November 2, 2010

sambungan entry yang lepas....

ok mengikut entry saya semalam berkenaan "nak tahu jugak anda pilih yang mane"...Tq pada yang bagi jawapan.... iva pilih "c"...sebab itulah realiti yang berlaku..yang lagi bestnya kenderaan yang iva maksudkan adalah sebuah "Teksi".......Mencalar sedikit nama baik "Teksi" yang lainkan.....


ceritanya begini...masa tu kat area jalan kuching susur nak ke jalan ipoh...iva dengan kanda...yang bawak kereta tu kanda so iva dok sebelah jadi "mem besau"..hehehehehe..so tgh dok berborak²..tetiba ada satu teksi ni pintu bahagian "driver" terbukak..iva mula² terkejut..."eh kanda pintu keta dia terbuka...takut jugakkan kang tetiba tergolek plak orang kat tengah jalan tuh...TAPI....salah jangkaan i tuh...


rupa-rupanya...si teksi driver ni tadi...nak buang sesuatu...iaitu SAMPAH....huhuhuhu...TIADA ADAB LANSUNG....KURANG SOPAN.....so kebetulan dia slow sikit, dapatlah kami pintas teksi tu..malunya iva...yang bawak teksi tu ORANG MELAYU...yang terkenal dengan adab sopan....huhuhu..bila hon pon muka driver tu selumber je dan juga muka kekenyangan.....huhuhuhu....


bayangkan lama² jadi camni...yuck....
sumber dari kanda gOogle

so kawan² janganlah macam ni yea....janganlah buang sampah merata-rata,,,,buruk rupanya...walaupon kita kat umah sendiri..janganlah buang sampah ikut suka hati je..kan ade TONG SAMPAH...gunakanlah dia yea....


sumber dari kanda gOogle


 tengok kanak-kanak pon pandai buang sampah ditempat sepatutnya....
ajarlah anak² dari kecil lagi....
sumber gambar dari kanda gOogle


ok sekian dari saya..pesanan dari penaja jangan jadi budaya yang kurang sopan dan kurang adab yea....



Monday, November 1, 2010

nak tahu jugak anda pilih yang mane...???

hehehehe....saya tak tahu apa yang saya sedang peningkan....sakit kepala asyik menyerang je sejak kebelakangan nie,,,,satu perangai saya...susah sangat nak  makan ubat...bak kata kanda DEGIL....waaaakakakakakaka...i love you lah kanda...ehehehe


abaikan cerita diatas..meh kita cerita tentang benda lain....


apakah pendapat anda tentang orang yang membuang sampah dari dalam kereta ke luar then muka macam tak bersalah....???kalau anda semua hadapi keadaan itu ape yang anda nak lakukan...??


a) nak pintas kenderaan tu then suh owner dia turun then marah² dia kat tengah jalan raya...
b) buat perkara yang sama tapi masa tu kenderaan tu dibelakang kenderaan kita..
c) hanya mampu geleng kepala dan tulis blog mengenainya sebab bila ko hon owner kenderaan tu buat muka BODOH tak bersalah....
d) bukak tingkap kenderaan anda dan hon banyak kali kat kenderaan yang kurang sivik tuh....


ATAU...


e) jawapan atau pendapat dari anda...???


yang mana satu pilihan kalbu...???




Tuesday, October 26, 2010

cuba teka apekah mesej entry saya...?????

hurm..baru ada kesempatan nak mengadap blog....
hurm...bukan mengeluh okeh....
hurm....penat sikit...
hurm....belajar terima keadaan yang telah ditakdirkan...
hurm..belajar untuk lebih matang...
hurm..belajar dari kesilapan.....
hurm...belajar untuk jadi seorang yang kurang berkata-kata...
hurm..belajar untuk jadi seorang yg lebih memerhati...
hurmmm....
hurmmm....
hurmmmm....

Manusia cepat lupa.......
itu ungkapan Tun Dr Mahathir dulu dalam puisinya...
betulkan...kita mudah lupa....
lupa yang boleh dikategorikan dalam banyak cabang...
lupa diri...
lupa makan...
lupa kawan...
lupa saudara....
lupa kepayahan...
lupa kemiskinan..
lupa segalanya....
lupa Allah S.W.T....
lupa..lupa..lupa....

i pon tak terkecuali...sape yang tak mengaku tu memang i tabik spring goyang² ar.....
cukup hebat kamu ya....Alhamdulillah....
saya tak sempurna...dan takkan jadi sempurna...
sebabnya...dalam alam perkahwinan saya dan kanda...

contohnya...selalu saya ingat nak masak nasi...tapi bila saya sibuk buat pemanis mulut saya boleh lupa nak masak nasi...
kanda pon sama....sampai kadang² laki-bini ni tergelak² bila tengok gelagat masing²...

kanda suka gelakkan saya..sebab katanya saya nampak comel dengan gelagat saya sendiri...hehehe...
dulu macam nak marah je bila digelakkan kanda..sekarang....sudah tidak kesah lagi...sama gelak lagi ada...
sebab tu saya makin hari makin sayang...
setakat ni dah setahun 3 bulan usia perkahwinan kami..walaupon saya mengaku kanda sunyi tanpa gelak -tawa anak² tapi Alhamdulillah..kami sentiasa belajar dan belajar untuk mengindahkan detik² bersama kami selagi belum ade cahayamata...ini smua kerja Allah S.W.T....ramai jugak yang mendoakan kami dapat anak kembar..ade yang kembar 2...3...4...6...dan 8 pon ada,...kami tak kesah kembar ke single ke...asalkan semuanya sihat dari segi mental dan fizikal....tapi kalau Allah dah bagi ujian..kami redha dan cuba perbaiki mane yang kurang dan curahkan segala kasih-sayang yang kami ada....Syukur dengan segala nikmatNya....






Monday, October 25, 2010

Apabila kita kehilangan yang kita paling sayang....macamne rasanya....??

ni blog member aku.....nama dia lily samsudin (lily kalau ejaan bapa kau salah manyak soli haa....hehehe)....dia kata blog dia dah lama tak update dan dah banyak entry dia dah delete....tapi i kata..takpelah jom kongsi link je....so bila dah kongsi..i pon start baca blog dia...yup mmg dah lama tak update..puan lily sila rajin update eh..hehehe...

so dari satu entry ke satu entry lagi...tersangkut lama kat entry ini....huwaaaaaa............kenapa yach..musim airmata mungkin......sayu sangat hati ni lily baca coretan dari hati kau utk mak kau..Al-Fatihah untuk ibumu..moga rohnya tenang dan diletakkan dalam golongan org beriman...amiin....(maaf lambat ya sebab aku jumpa kau balik pon arwah mak kau dah selamat bersemadi....) tapi entry kau betul² meruntun hati aku.....

sekarang aku terpikir pula antara aku dan nyawa mak aku..mane yg pergi dulu...biarlah aku dulu kot...aku tak tahu macamne nak menghadapi keadaan itu suatu hari nanti...yea aku tau...ajal maut sudah tertuliskan....tapi yelah kita manusia biasa..tak lari dari memikirkan benda² begitu......


Friday, October 22, 2010

macamana yea kalau saya pergi dulu....

tiba-tiba pagi ni terdetik kat hati kecik ni...camne ek kalau Allah tarik nyawa aku tetiba....tak cukup lagi akaun amalan aku tu kot.....
terdetik jugak...camne agaknya Allah tarik nyawa aku nanti....adekah sempurna atau tidakkah..??yelah tgk macam baru² ni...eksiden...ade yg takde kepala...takde tangan...muka hancur..Ya Allah....kau jauhkanlah itu semua dariku Ya Allah....

kau tau..aku ni takdelah baik mane....sebab nobody perfectkan...TAK SEMPURNA...tapi aku cuba untuk jadi yang terbaik....demi memenuhkan tabung amalan aku yg kurang tuh...korang camne...??

tadi blogwalking....terjumpa satu blog photographer nie....tapi baru je arwah pada hari sabtu yang lalu....Innalillahiwainnalillahirrojiun...menurut ape yang aku dapat baca dari blog rakan²nya..he's got brain tumor...MasyaAllah...tetiba jatuh dan sakit...koma dan terus pergi menemuiNya....tunang or aweknya pon sangat sedih....mari sama² kita sedekahkan Al-Fatihah pada arwah yea....

erm...i wonder....sape agaknya yang pergi dulu...kanda or me...yup i know itu semua takdir Allah S.W.T...tapi tipulahkan kalau kita tak penah pikirkan tentang itu...kalau kita takde pasangan kita mesti pikir antara nyawa kita dengan keluarga yg paling hampir mak kita....betulkan....??

terasa nak bukak satu diari peribadi yangbertulis tangan yang ade all my pincode akaun number...such as my akaun bank...my FB, my beloved blog....all about me...so that time my kanda can read and annouce to all yang i dah takde....ohhwww....i can't imagine waktu itu..Ya Allah kau berilah aku peluang untuk menyayangi suamiku sepenuh hati ini Ya Allah...Kau berilah aku kesempatan menjadi isteri yang baik pada kanda....huhuhuhuhu.....pagi² dah emokan...

sambil karang blog sambil call pekebun kobis di cameron highland...uh....walaupon dengar cam senang...ohhh...korang mesti xmau buat kalau kena kat korang...but this is my job kan.....hola all pekebun kobis di tanah cameron...hehehehehe....i tak pernah ceritakan secara details about what i'm doing at cameron sampai berminggu disana menahan kesejukan tapi bila balik KL kulit boleh jadi hitam terbakar..wow...hehehe...nanti i ceritakan okeh....







Thursday, October 21, 2010

Kenapa nak dengki pada saya nie...???saya takde apepon...

Salam satu Malaysia....




saya belajar tentang sesuatu lagi....
Tak semua orang suka kita.....
Dan tak semua juga yang benci kita...
So...Be U'rSelf sudah....

one more thing....

masuk kandang kambing jadilah kambing...
masuk kandang lembu jadilah lembu plak...

hamba Allah bergelar manusia memang dilahirkan dengan banyak perasaan antaranya ialah....
Tak boleh terima kalau ada orang lebih bagus dari kita...
aku mengaku...kadang² aku ada perasaan tu....tapikan....dulu aku tak leh nak kawal...
sekarang...Alhamdulillah...bila perasaan tak leh tengok orang lebih dari aku tu datang aku hindar dengan senyum...dan fikir rezeki kita lain²....betulkan...???

Tapi ada juga golongan manusia ni tak boleh nak kawal diri dia dari terus-menerus dengki dengan kejayaan sipolan tu.....cubalah kau sedar diri sikit.....diri kau kalau tak berubah...sampai bila² pon takkan berubah tau....Allah Maha Mengetahui.......





Thursday, October 14, 2010

layout sudah bertukau...

hehehehe...dah tukau layout dah....erm..macam serabut sikitlah...anybody leh x bagi link ape²..ingat nak tukau fontlah..kasi kemas sikit...hehehehe...


today i learn something....




i ) biar mana2 pun kita pegi,kita berkawan ngan semua org walaupun kita tak suka org tu,bukan hipokrit cuma tanak perbesarkan masalah yg telah timbul..
akan dtg manalah tau hari kita plak kan..? sabar tu indah bangat....qoute by my officemate...


ii ) Kat dunia dia bahagia, senang-lenang, gelak ketawa, sombong serta seangkatan dgnnye.. Kat akhirat nanti, gelak dia bertukar menjadi jeritan seksa, ketawanye bertukar menjadi tangisan hiba, senang lenangnye bertukar menjadi seksa tak terhingga, sombongnya bertukar menjadikannya hina dina. Moga dia diberi hidayah dari Ilahi.....qoute by my brother....


erm...hati yang panas jadi reda bila hayati apa yang mereka bagi pada aku ni....airmata tiba-tiba bertakung..tapi aku taknak ia mengalir membasahi pipi aku hari ini...masa tengah panas hati tadi pon call kanda...air mata macam laju je nak kuar..tapi aku tahan..aku tarik nafas dalam-dalam...aku cuba tenang...kanda memahami aku...dialah kawan nangis...kawan ketawa...kawan segalanya.....Alhamdulillah DIA cipatakan kanda untuk aku....kanda kata sabar ya..aku kena kuat jangan lemah...kena tunjukkan pada semua aku bukan mudah dipersendakan....ya..aku kena kuat...aku tak boleh cepat mengalah.....Ya Allah...kau salurkanlah kekuatan dalam diri hambaMu ini Ya Allah.....




Tuesday, October 12, 2010

dah kena marah..baru nak terkedek-kedek masuk umah sendiri..hehehe

hehehe..masuk umah bagi salam...then senyum macam kerang busuk.....sayalah tuh....ade orang dah marah saya sebab saya dah lama tak update blog.....waaaaaaa......i kembali...maaflah...tak tau kenapa dan macamana leh timbul perasaan malas tu...huhuhu....i sendiri pon konfius....lagi satu...nak tukar theme blog tapi malas nak cari...ade jugak orang macam i ni kan..hehehehe....tolong kengkawan,...saya perlukan wajah baru yang menyegarkan.....

Photobucket

Thursday, July 15, 2010

perempuan manusia lemah tertindas atau...??

aku tak penah lagi review perihal suratkhabar..tapi hari ni aku terpanggil....

apelah dosa menjadi wanita...
apelah daya menjadi wanita....























kalau kau nak membuat jenayah rogol tu buatlah (tapi kalau boleh janganlah pernah terdetik nak merogol),...tapi tolonglah jangan dibunuh...
masalahnya kau dah bunuh..aku tak tahu ape kau fikirkan....kau bakar pulak mangsa kau tuh...
kau ni ada otak ke tak..??aku tak tau sapa yang salah..tapi janganlah kejam sangat sampai kau bakar perempuan tuh....kau curah minyak petrol dekat kemaluan perempuan tu dengan beranggapan air mani kau atau ape² milik kau takkan dapat dikesan oleh pihak² berwajib....ok mungkin kau akan terlepas....tapi aku doakan sepanjang kehidupan kau dalam dunia ni takkan dapat hidup tenang..kau akan dihantui dosa² kau....kau takkan selamat...didunia ni kau lepas berkeliaran tapi disudut hati kau takkan tenang...dan dialam barzah nanti kau tunggu sahaja pembalasan setimpal buat kau yang kejam tuh....

mintak dijauhkan dari kita semua perkara² seperti ini...sumber selanjutnya boleh rujuk sini....

Tuesday, July 13, 2010

tanda nama

Ok sekarang nak tanya kalian....tanda nama itu penting atau tidak...??pada saya kalau dalam institusi pekerjaan memang penting sangat.....walhal masa zaman sekolah pon tanda nama tuh memang dianggap penting..bayangkan masa sekolah rendah dan menengah dulu dari tanda nama pakai pin akhirnya lekat terus ke baju atau tudung..mane taknya...kalau yang pakai pin selalunya tak pakai..bila ade "spot-check" secara mengejut alasan yang paling baiiikkk punya adalah..."alamak tertinggal kat umah cikgu.."..hahahahaha..tapi ingat kalau kamu bagi alasan camtu tak kena denda..hehehehe...so akhirnya lekat terus ke baju atau tudung...hehehe...chomel jek...

masa zaman universiti dulu takdelah tanda nama yang lekat kat baju tuh...kami diberikan sekeping kad yang dipanggil "kad matriks"...disitu ada nama penuh..ic number...kemasukan tahun berapa dan juga amik jurusan ape..dan yang paling bestnya ialah...ada gambar sendiri ok...hehehehe....pakailah kad tu selama 3tahun di UiTM Sri Iskandar, Perak..hehehe...tempat menggila saya dulu²...

sekarang saya dah bekerja disalah-satu institusi awam di Malaysia ni...so mula² masuk kerja dulu awal² saya dah dapat tanda nama...yang lagi seronok dari sekolah hingga kerja tanda nama saya tak pernah guna nama pendek...semuanya nama penuh....nasib baik nama ayah tak muat nak masukkan sekali...
JUJUR saya bangga dengan tanda nama saya yang penuh tuh....seronok...cuma kad pekerja saya belum berhasil lagi...puncanya..pihak pentadbiran tidak notis pon gambar saya tiada dalam simpanan mereka....bila saya telefon baru nak info....hurrmmm saya agak kecewa jugak masa tu...kenapa tak info saya awal²..takpelah nanti saya pergi buat gambar berukuran pasport...hehehehe...
oh sambung balik pasal tanda nama....sebenarnya baru² nie ada memo dari pengerusi tempat saya kerja nie..bukan pada saya seorang tapi untuk semua staff..berkenaan pemakaian tanda nama.....kalau diikutkan sudah lama arahan memakai tanda nama dikeluarkan tapi biasalah masing² hanya memandang bagai angin lalu je...hehehehe..tadi saya duduk-duduk di tingkat 3..ada 3 orang rakan sekerja yang sedang menunggu "lift" sambil berborak²..nak jadikan cerita tiba² pengerusi yang bagi memo dan arahan juga mahu tunggu "lift"...maka beliau bertanya kepada 3 rakan sekerja yang rancak berborak.


Pengerusi : staff sini ke orang luar...??

3 staff : terkejut dan terdiam...

Pengerusi : staff sini atau orang luar..??

Staff 1 : staff sini tuan...

Pengerusi : oh saya ingat orang luar..mane tanda nama..??kenapa tak pakai...??

bebelan seterusnya sebab "lift" sampai dan pengerusi bersama 3 staff tadi(terpaksa naik sekali)....masuk kedalam "lift"....

saya tersenyum saja..sebab saya memang memakai tanda nama setiap hari tersekat segak di jaket hitam saya nie...hehehehe....

pesanan penaja : lain kali belajar² cuba pakai tanda nama walau kemana anda pada hari bekerja...

pssssttt : kadang² saya terpakai sampai ke waktu makan di kedai makan atau ke "shopping mall"...hehehe...(lunch hour).. 



tanda nama saya yang penuh dengan nama saya,....hehehe

 



Monday, July 12, 2010

LUcu katanya

hahahaha..lucu....tapi i don't know ape yang lucunya....
citernya gini semalam balik umah MIL...
so jumpa my anak sedaralah...( hai kakyong....she read baca my blog..hehehehe)...
she said...blog acik lucu...hehehehehe
ok pagi ni gua pon dok ar tengok balik blog gua..ape yg lucu ek....
ade kot lucunya...hehehehe...gua nie sengal kadang²..kanda jebat pon selalu kata gua ni masuk air..(korang tau ke ape maksudnya tuh..ape der...)gua gelak jek...hehehehehe


to my
kakyong
this is ur final year dalam era sekolah menengah...so pliz do your best....
acik tak kesah after this kakyong nak masuk U mane...asalkan kakyong buat keputusan yang tepat...jangan terlalu ikut nafsu...ikut kata hati...mohon pada ALLAH S.W.T mintak ditunjukkan yang mane terbaik tuk diri kakyong....
tak kesah ape pon orang kata yang penting kakyong dah buat yang terbaik utk diri sendiri...sebabnya.....
perjalanan hidup kakyong sebenarnya baru bermula...tgk pada entry terbaru kakyong...masih banyak lagi benda yang kakyong tak tahukan...so learns from now...jangan lalai...kakyong kena ade pendirian..kakyong kena kuat..kakyong kena ajar diri sendiri sentiasa berfikiran positif...kakyong jangan terlalu cepat menjatuhkan hukuman pada org sekeliling ataupon diri sendiri....mayba acik not ur mum...but acik it's ur auntie ok...walaupon kakyong anak sedara paksu yg sebenar but u still my anak sedara okeh...(korang faham tak....buat² faham okeh..hahaha)...so listen to ur kata hati....
tapi bukan setakat utk era ni jek...untuk panduan sepanjang hidup....walaupon acik tak memahami hati kakyong..tapi acik cuba fahami kakyong....dan kalau acik tak faham tu..kakyong jangan kecik hati or what...just info acik dan paksu...makndak n pakdak pon ade kan....kan..kan...so everybody love you...cuma tak tunjuk dengan cara yang sama..masing² cara berbeza okeh....u'r the eldest one....so memang kena tunjuk contoh yang baik ok...pada adik² kakyong sendiri....pada adik² sepupu..kakyong contoh mereka...kalau kayong baik..maka baiklah jadinya...kalau kakyong jahat so jahat jugaklah adik² semua nie...ha...ingat tu..tanggungjawab menjadi yang sulong sangat berat...acik dah rasa...kedudukan kita sama...anak dan juga cucu sulung...sebab tu bila kakyong salah atuk marah...mak jugak..acik dan paksu juga marah..marah bukan bermaksud benci okeh...sebab sayanglah kami marahkan kakyong...
takmau kakyong hanyut dengan dunia serba moden skrg nie...biarlah kakyong nak kata kami ni kolot...tapi kami lebih dulu makan garam dari kakyong...jangan dah terlewat baru nak menyesal tidak berguna tau kakyong.....

lagi satu..belajar untuk lebih hormat pada orang yang lebih dewasa dari kita okeh my dear....jangan sampai leka then lupa plak kita ni muda lagi....terutamanya dalam ahli keluarga....ingat kedudukan kita sebagai yang muda...cuba ubah cara cakap..cara berfikir,....sebab semakin hari kita semakin dewasa..takkan selamanya menjadi kanak²...ha kena faham maksud acik tuh./..hehehehe

acik tau kakyong nak sangat kamera DSLR....tapi nasihat acik..usaha atas diri sendiri....acik sendiri pon nak ape² usaha untuk dapatkannya.....tapi kalau dah dapat kena betul² hargai....acik tau banyak yang kakyong nak...tapi kakyong belajar usaha sendiri....baru kita faham ape itu erti kehidupan..kakyong baru nak bernafas sebenarnya,,,kakyong tak kenal lagi dunia luar yang penuh pancaroba..banyak yang kakyong tak nampak lagi..alam U misalnya...banyak yang akan buat kakyong terkejut nanti...cuma nasihat acik..tenang setiap kali hadapi ape² dugaan...ingat dugaan datang dari ALLAH S.W.T..tanda DIA sayangkan kita hambaNya...dugaan datang untuk menyedarkan kakyong dari terus buat silap...mungkin kakyong takkan faham lagi sekarang ni..tapi satu hari nanti kakyong akan faham....

ingat kakyong study smart not study hard..tapi tak bermakna kakyong boleh main² okeh,....jangan asyik leka diulit dengan kegembiraan dunia...jangan terlalu leka dengan cerita² wayang....hehehehe...acik tak pernah halang kakyong nak hepy² tapi jangan leka...masa sekarang laju jek..tau² bulan depan dah puasa...lepas raya kakyong dah nak periksakan...so..jangan lalai..tak faham tanya kami...jangan pandai² sendiri ok....we love youlah kakyong..muuuuahhhhhh

fuh panjang aku bebel kat kau kakyong...hahahaha..ada lagi kot..lupa dah...banyak sangat gangguan...




hehehe...ade talent tapi kena asah lagi dan xleh degil kalau nak belajar photography dengan acik...



masa bday kakyong..acik dan paksu bagi present...mane bear tu kakyong..??huhuhu


mOod : teremosi plak i tetiba...


Monday, July 5, 2010

boleh ke macam tuh..??

persoalan hidup saya sekarang....
adakah bahgia dalam hidup kita akan berkekalan kalau kebahgiaan itu dibina diatas kesedihan dan penderitaan orang lain.....
adakah bahgia itu akan berkekalan....?????
okeh i setuju memang akan bahgia tapi sampai bila...????
soklan lagi satu,,,???
kenapa seseorang tu nak mendera jiwa raga seseorang dengan tidak mahu melepaskannya...
kenapa....????
i sedih dengan orang-orang yang hipokrit macam tuh...
egois......

p/s : ni xde kena-mengena secara lansung dengan i...tapi tempiasnya kena jugak sikit...

Tuesday, June 22, 2010

cabaran untuk saya...

ok ade orang cabar saya masak mee sizzling yang lebih superb dari dia punya....baikLah..saya akan cuba nanti...saya terima cabaran anda..hahahahahahahahahaha......
nanti bila dah try dan ok anda akan dijemput datang ke teratak chumel saya..hahahahaha
see u..




Friday, June 18, 2010

cuaca rumahtangga dan juga kehidupan...

Assalamualaikum....
saLam jUmaat hari ni...

tq pada sokongan kawan-kawan yang tinggalkan komen kat entry yang lalu....
InsyaAllah berkat doa kawan-kawan...hehehehe

Sekarang ni kan musim cuti sekoLah....tak silap iva minggu depan dah start musim "back tO schooL..."
dah memang jadi kebiasaan bila musim cuti sekolah je kenduri kawen macam cendawan tumbuh...tapi Alhamdulillah....banyak cabang rezki tu pergikan...yelah tukang amik gambar macam iva ni...Alhamdulilah dapat rezki sikit...yang buat "catering"...fuh lagi masyukkkk.....Alhamdulillah lagi....yang mak² andam pon tak lepas peluang...iskh secara tak lansung sebenarnya para pengantin nie berkongsi rezeki dengan banyak pihak.....Ameeeennnnn...moga dilimpahkan rezki pada mereka² nie....

meh kita kongsi perihal rumahtangga....hahaha...iva ni tak ar pandai mane....tapi kita kongsi je kan....kawan² yang lain ade pendapat tak..???meh kongsi bersama nak....yelah bila musim² kenduri ni yang paling-paling tersenyum lebau mestiLah pasangan pengantin....mane taknya,.....diraikan...macam raja pulak tuh...diulit sana...rehat je...jangan buat ape² keje....wah bahgia.....tu pengantin perempuan..yang pengantin laki² pulak..."wah seronok ar kau dah kawen....lepas ni makan-minum dan pakai semua dah ade org jagakan......"..tu tak campur lagi kalau "wah.....untung kau..bini cun seh....."
ha betul tak...???nak² yang dah berkawan atau bertunang bertahun-tahun lamanya.....selama ni tengok je....sekarang dah ada dalam genggaman.....betul tak..??jangan nak tipu ar...hahahahahahah

kalau dulu zaman bujang sume buat sendiri...apepun semuanya untuk kegunaan seorang....bila dah kawen yang isteri sibuk dok fikir tentang suami...yang suami sibuk dok fikir ape nak bagi isteri aku gembira yea....Alhamdulillah....pada yang tak macam ni..yang masih pentingkan diri sendiri tuh...iskh...pergilah menuntut ilmu rumahtangga lagi ek...(bukan awak k...)hahahahaha

baru-baru nie....kenduri bertimpa-timpa..satu hari je sampai 5-6 kenduri nak dikejar..yelah ikut terma dan syaratlah..dulu aku kawen dia dtg..ni dia kawen takkan aku tak datangkan.....tapi kalau tak diizinkan masa tak payah ar nak memaksa diri pergi.....doakan je kawan² bahgia...lepas tu bila tengok kat status "mukabuku"..wah pada yang baru kawen tuh kan main....status semua seronok je...bahgia je....betulkan...??tetiba iva teringat,,,iva pernah baca satu buah buku motivasi "Nota Hati Seorang Lelaki"..ditulis oleh ~pahrol mohd juOi~..mula² tengok tajuknya iva ingatkan khusus pada pembaca wanita sahaja...salah rupanya....sebaik-baiknya berkongsi bersama...macam iva...iva tukang baca dan fahamkan cerita.....dan juga tukang ceritakan balik pada kanda jebat sampai dia faham.....Alhamdulillah....berkat perkongsian ilmu bersama..banyak yang kami berdua dapat belajar tentang alam berumahtangga nie....

iva nak kongsi satu qoute ni je...sekadar berkongsi...

"cuaca rumahtangga"

...Yang MANIS jangan cepat diTELAN....Yang PAHIT jangan cepat dilLUAHkan...Sayang dan benci biarlah SEDERHANA..JANGAN terlalu cepat memBENCI..jangan KETERLALUAN dalam memuji..keSEDERHANAAN itu selalunya menyelamatkan kita......bergembiralah tetapi jangan sampai LUPA diri..


ha...faham tak...???
meh iva kasi terang sikit....bak kata hincik pahrol dalam buku dia tuh...
masa permulaan perkahwinan memang semuanya indah belaka...yelah warna sebenar pasangan belum keluar lagi....tak caye...??meh kita tanya kawan-kawan kita yang dah lama kawen....betul tak...???
iva percaya dalam kita gembira menjalani alam rumahtangga janganlah kita leka.kena bersedia untuk keadaan yang kita tak jangka...tak...jangan salah faham..maksud iva..itu semua bakal berlaku....dalam kita bergembira satu masa keadaan tidak gembira akan muncul...bila keadaan tu muncul,....biasanya ape jadi..???pasangan mesti gaduh punya....kadang-kadang puncanya hal yang kecil sahaja.....dari yang kecil akan berbalah sampai jadi parah..time tuh isteri dah muncung sedepa...yang suami dah hilang lesap kemana...tapi..cuba kita dah bersedia utk hadapi waktu-waktu tuh...InsyaAllah perbalahan takkan panjang....cepat-cepat sedar kesilapan..saling bermaafan....dulukan masa iva dah masuk 4 bulan kawen kadang-kadang tu hal kecik pon iva leh nak bengang dengan kanda jebat tau...padahal sebelum tu elok gelak ketawa....salah cakap sikit je pon...iva terus sentap....tak pon kadang-kadang kanda yang sentap....lama jugak taknak bercakap masing-masing,.,yelah ego...tapikan bila iva dan kanda jebat berbincang tentang hal rumahtangga kami sentuh bab tuh....so kami amik keputusan kalau jadi lagi benda-benda tuh salah seorang kena beralah....cuba ubah keadaan tegang jadi seronok balik....contohnya....iva sentap ngan kanda...so kanda jebat tak amik masa yang lama terus tukar topik lain...cuba tarik perhatian iva dan cuba gelak² balik..iva pon sama jugak...Alhamdulillah....kami berjaya....dah masih menggunakan taktik tersebut...lama² makin sayang...huhuhuhu

lagi satu iva selalu ingatkan kanda jebat...."abang....kalau kita diuji dengan ujian-ujian yang berat dalam alam rumahtangga nie...sabar yea...ujian-ujian ni tanda Allah S.W.T sayangkan kita....ade hikmah disetiap kejadian..."...tapi memang betul pon..antara hikmahnya..setiap kali gaduh...then berbaik semula..kasih sayang antara kami makin bercambah2..makin sayang....Alhamdulillah....

pada pasangan yang baru kawen tuh,,jangan ar terlalu memuji pasangan sehingga ketelaluan...sebab sekali terluka kita akan kecewa yang tak dapat diubat....sebab warna pasangan kita takkan terserlah dalam tempoh masa yang singkat...ade orang kata,..."eh aku dah tunang 5 tahun..kenal je dah 10 tahun...kalau kawen aku komfom kenal ar pasangan aku....no..no...no..salah tttteeeeeeeeeettttttttttttt.........hahahaha..nape..??sebab i nak tanya balik...masa kawan 10 tahun tu...korang duduk serumah ke..??korang tidur sebantal ke...??korang makan sepinggan ke..???korang kongsi duit hari-hari ke..???sikit je aku tanya...korang fikir......agak-agak ar..leh bayangkan camne agaknya gaya korang bila korang bukak mata pagi-pagi tengok ade orang sebelah korang yang sanggup kongsi susah senang sama-sama korang...(sanggup ke..???)lain tau antara sebelum kawen dengan selepas kawen nie...tak caye...??tanya kawan-kawan yang dah kawen sebaik²nya atas 5tahun....tanya ar depa....tgk jawapan depa apa....ni aku bukan setakat nak ingatkan korang,.,...tapi diri sendiri...kongsi sama-sama kan katanya...hehehehehehehe

oklah sebelum iva tutup topik nie...meh kita kongsi satu lagi...BELAJARLAH TERIMA PASANGAN KITA TU SEADANYA DIA.....jangan demand sampai tahap pasangan boleh menyampah...ingat sikit...kau sempurna sangat ke kalau kau nak pasangan yang sempurna...????pasangan kita hamba Allah...sama jugak dengan kita...kita sama je...so kalau ade kekurangan kasi tambah sama²..kalau ade kelebihan kongsi sama²....kalau leh..selalu solat jemaah dan makan bersama pasangan,..InsyaAllah...Alhamdulillah....iva dan kanda kalau dirumah memang jemaah bersama...iva bentangkan sejadah...kanda imamkan sembahyang...seronok je rasanya....betul...rasa macam baru semalam nikah......just remember..kemanisan dan kepahitan datang dan pergi dalam kehidupan kita nie...itu hakikat dalam hidup...Allah dah tentukan segalanya untuk kita hambaNya..takkan ade yang kekal dalam hidup nie...cuma kita sahaja kena cari cara agar kemanisan tu akan tetap manis setiap kali rasa itu tiba....