Saturday, February 15, 2014

Bread Pudding Roti bersama Sos Kastardnya weh....

Assalamualaikum all...

so camne hari sabtu anda...??? hope happy sokmo deh...

macam yang dijanjikan kali ni kita nak share resepi Bread Pudding hehehehe....

tapi macam biasalah amaran kita ialah ini adalah resepi sukahati...so sukahatilah korang nak tambah ape2 utk lebih ummpppsss....hehehehe jom...



Bread Pudding

BAHAN A

Roti - Sapu butter kedua2 belah setiap keping - ikut tebal mana nak bread pudding tu dan carik2 roti besar2
Kismis - Ikut suka nak banyak mano...
Kepingan badam - Bakar sekejap utk rangup...
Coklat ikut suka.. - kalau kita cadbury tu kasi potong kecik2 then tabur sekali ngan kismis... creativity

panaskan oven korang 180 darjah

BAHAN B

2 Cawan Susu UHT - kita pakai low fat
4 Sb Gula - nak sihat ganti ngan madu okies..
2 Biji Telur
2 Sb mentega yang dicairkan dulu
Sedikit esen vanilla

nota : just satukan semua bahan b dalam satu bekas untuk dipukul pakai whisker je sampai rata okies....




ok caranya senang je...

1 : sapukan mentega pada bekas yg nak digunakan tu...
2: susun kepingan roti tadi then ikut turutan ni - Roti - kismis - coklat - bancuhan susu tadi sampai habis.....dah habis atas sekali tu kasi tabur kismis jugak tau tutup ngan kacang tadi....
3 : oven dah 5minit panas masukkan bekas yg ada roti tadi selama 30min atau sampai masak....

nota : masa sapu marjerin pada roti xyah tebal² ....biasa2 je...okies..whisker xde..gunakanlah ape je yg ado..garfu pon boleh dek non..hehehehe




sementara kita nak bakar adunan tadi tu moh kita buat sos kastard ek...sluurpppp

SOS KASTARD

1 tin susu cair
1/2 tin air
2 SB gula
2SB tepung kastard

masak je semua bahan diatas api yg kecil...jangan biar plak benda tu dalam periuk..nanti berketul..so make sure sos xketui2 na...kacau ja...senaman tangan tu...masak sampaiiiiiiii kuah memekat...bila dah bluppp...bluppppp menggelegak api sudah boleh tutup..yeay...



bila bread pudding dah siap..sejukkan..makan dengan yg tersayang....ohw asyikkkk...hehehehe



ok korang selamat mencuba naaa...muahhhh